2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Háromnapos humanitárius tűzszünet van Szudánban

Szudánban beleegyezett a 72 órás humanitárius tűzszünetbe a hadsereggel szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) az iszlám böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére.

  • Háromnapos humanitárius tűzszünet van Szudánban

Az ENSZ által sürgetett fegyvernyugvás péntek reggel életbe lépett. Az RSF közleményében leszögezte: a tűzszünet alatt humanitárius folyosókat kell nyitni.

Pénteken - először a harcok kezdete óta - videóüzenetet tett közzé Abdel-Fattáh Burháni, Szudán katonai vezetője. Elmondta: a katonai tanács továbbra is elkötelezett a polgári kormányzáshoz történő visszatérés mellett.

"Biztosak vagyunk abban, hogy tapasztalatunk, bölcsességünk és erőnk segítségével úrrá leszünk a nehézségeken, megőrizzük az állam biztonságát és egységét" - tette hozzá.

Burháni hollétéről továbbra sem lehet tudni.

A Szudáni Orvosok Bizottsága azt közölte, hogy Kartúmot péntek reggel is tüzérségi támadások érték.

A hét végén kitört harcoknak már több mint 350 áldozatuk van, helyszíni beszámolók szerint a legsúlyosabb összecsapások a fővárosban, Kartúmban, valamint az ország nyugati részén lévő Darfúrban zajlottak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy 10 és 20 ezer között van azok száma, akik az ország nyugati, Csáddal határos térségében kerestek menedéket az összecsapások elől.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön javasolta a háromnapos tűzszünetet, "hogy a harci övezetekben rekedt polgári lakosok orvosi ellátáshoz, élelmiszerhez és más alapvető cikkekhez juthassanak".

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma helyi idő szerint csütörtök este közölte, hogy egy amerikai állampolgár életét vesztette Szudánban. A szóvivő több részletet nem közölt az áldozat személyazonosságáról és halálának körülményeiről, csupán annyit mondott, hogy felvették a kapcsolatot családjával.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a hadsereg a kartúmi amerikai nagykövetség munkatársainak kimenekítésére készül. A művelethez több szomszédos országból is katonákat vezényeltek Szudánba - közölte csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) egy alkalmazottja is életét vesztette a harcokban pénteken - közölte az IOM. A szudáni férfi éppen a családját próbálta kimenekíteni a térségből, amikor autója kereszttűzbe került el-Obeid város közelében. A férfi már a negyedik ENSZ-alkalmazott, akit meggyilkoltak a hat napja tartó összecsapásokban.

"Mélyen megrendített kollégánk halálának híre, osztozunk felesége, újszülött gyermeke és a szudáni munkatársaink gyászában" - mondta António Vitorino, az OIM főigazgatója.

Az IOM a térségben próbál segítséget nyújtani annak a 3,7 millió embernek, aki a harcok miatt lakhelyének elhagyására kényszerült, de most közölték hogy felfüggesztették a szudáni tevékenységüket.

Burháni azzal vádolja az RSF vezetőjét, Mohamed Hamdán Daglót, aki a múlt hétig a helyettese volt a két évvel korábbi puccs után megalakított katonai tanácsban, hogy át akarja venni a hatalmat. A két tábornok 2019-ben még közösen vett rész Omar el-Besír diktátor uralmának megdöntésében. Konfliktusukat a polgári kormányzás visszaállítását célzó, nemzetközileg támogatott tervekkel kapcsolatos nézeteltérések, valamint a milícia reguláris hadseregbe való beolvasztásának terve körüli viták váltották ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!