2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Három áldozata van az izraeli légitámadásnak

Hír TV

2018. augusztus 9., csütörtök 10:41, frissítve: csütörtök 12:21

Kiújult a rakétaháború Izraelben, szerda este óta a Hamász 150 rakétát lőtt ki, az izraeli légierő válaszul 100 célpontot támadott. A katonai akcióban civilek is meghaltak.

Az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola szerda késő este két palesztin rakétát is befogott és a levegőben semmisített meg. A gázai övezetből kilőtt csaknem 150 rakéta közül több is lakott területen csapódott a földbe. Több izraeli civil megsebesült, egyiküket súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Sajtóértesülések szerint az illető egy thai vendégmunkás.

„Azért jöttem ide, mert egy rakéta csapódott a lakások közé, és többen is megsérültek. A gyerekek, családok megrémültek, nagyon nehéz ez most nekünk. Láthatják az épületet, mi maradt. Jelenleg ellátjuk az embereket” – mondta az egyik szderóti lakos.

A támadást a gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász katonai szárnya hajtotta végre. Válaszul a zsidó állam Hamász-állásokat bombázott, köztük fegyvergyárat, és raktárakat is. Az izraeli akcióban a gázai kórházi források szerint egy állapotos nő és másfél éves gyereke is életét veszítette.

„Meglepődtünk. Hogy miért? Mert innen nem lőtt ki semmit ellenállócsoport, itt nincs katonai állás vagy bármi. Ezért ilyen nagy meglepetés. Az itt élők közül senki nem fegyveres. Mind ártatlan emberek, ártatlan civilek és kisgyerekek” – mondta a polgári áldozatok rokona.

Az összecsapások épp abban az időszakban újultak ki, amikor az ENSZ és Egyiptom közvetítésével tárgyalások folytak Izrael és a Hamász között egy hosszútávú fegyverszünet feltételeiről. A világszervezet közel-keleti megbízottja aggasztónak nevezte a történteket.

Izrael közben máris csapat összevonásba kezdett a Gázai övezet határa mentén, és négy kilométeres sávban kilátásba helyezték az izraeliek kitelepítését, ha folytatódna a rakétaháború. A légvédelmi riasztások miatt már nem nyitották meg a nyári gyerektáborokat, leállították a vasúti közlekedést és a földműves munkát is a határmenti izraeli területeken.