2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Harmadik napja bénítják a város közlekedését

A harmadik egymást követő napon bénították szerdán a közlekedést több helyen Hongkongban a kormányellenes tüntetők, akik a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint ezzel kívánják megtörni a várost irányító kormányzatot.

  • Harmadik napja bénítják a város közlekedését

A demonstrálók a reggeli csúcsforgalomban ismét úttorlaszokat állítottak fel, kulcsfontosságú közlekedési vonalakat lezárva. A helyi érdekű vasút keleti vonalán felfüggesztették a közlekedést, és több állomást lezártak, emellett mintegy 70 buszvonal forgalma is szünetel, jelentősen megnehezítve az emberek munkába jutását. A növekvő feszültség miatt néhány helyen dulakodás tört ki a zsúfolásig telt állomásokon.

Az akadályozott közlekedés miatt a városban több iskola tanítási szünetet hirdetett szerdára, egyes oktatási intézményekben pedig már második napja szünetelnek az órák. Az oktatási hivatal azonban számos szülő és tanár kérése ellenére nem hirdetett általános tanítási szünetet, egy reggel kiadott nyilatkozatban a szülőkre bízza a döntést, hogy a helyzetre való tekintettel iskolába küldik-e gyermekeiket, a tanintézményeket pedig felszólítja, hogy biztosítsák a beérkező gyermekek felügyeletét.

Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden azt mondta: azért nem hirdetnek tanítási szünetet, mert a lakosság és a diákok körében megvan a szándék arra, hogy munkába, illetve iskolába menjenek. "A tüntetők azon igyekeznek, hogy megbénítsák Hongkongot, és patthelyzetet hozzanak létre a városban" - fogalmazott, hozzátéve: "a kormányzat nem állíthat le meggondolatlanul minden tevékenységet Hongkongban, mert azzal a tüntetők csapdájába esne."

A Hongkongi Szaktanárok Szakszervezete szerint a kormányzat ezzel a döntéssel "teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a diákok és tanárok biztonságát". Az egyébként kormánypárti Hongkongi Oktatási Dolgozók Szövetsége szintén sajnálatát fejezte ki a kormányzat döntése miatt, mellyel "nehéz helyzetbe hozták az iskolákat". A szervezet arra biztatta a tanintézményeket, hogy saját hatáskörükben hirdessenek tanítási szünetet. Kevin Yeung oktatási miniszter szerint az általános tanítási szünet egyelőre nem indokolt, hiszen körzetenként változó, hogy mennyire akadozik a közlekedés a városban.

Az előző nap megmozdulásai estére több helyen erőszakos akciókba torkolltak. A helyi érdekű vasút üzemeltetője szerda reggel hozta nyilvánosságra, hogy demonstrálók egy része az éjszaka folyamán betört az egyik állomásra, melyet megrongáltak, az ott állomásozó vonatot pedig felgyújtották.

Kedden továbbá súlyos összecsapások bontakoztak ki a rendőrök és a tüntetők között a hongkongi Kínai Egyetem kampuszánál. A rendőrök könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tiltakozók szétoszlatására, annak ellenére, hogy a helyszínen tartózkodott az egyetem számos hallgatója és a feszültségeket elsimítani igyekvő rektor is. John Lee hongkongi biztonsági miniszter az esetről szerdán úgy nyilatkozott: a rendőrök önvédelemből cselekedtek, a demonstrálók ugyanis Molotov-koktélokkal dobálták őket.


MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!