2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Harmadával csökkent az orangutánok száma a malajziai olajpálma-ültetvények térségében

MTI

2019. július 19., péntek 15:58

Tizenöt év alatt 30 százalékkal csökkent az orangutánok száma a kelet-malajziai Sabah állam olajpálma-ültetvényein megmaradt erdőfoltok területén - figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap (WWF), megjegyezve, hogy a faj populációjának egésze ugyanakkor stabilizálódott a térségben.

Az eredmények, amelyek a WWF szerint az emberszabású majmokra vonatkozóan végzett eddigi legintenzívebb vizsgálatból származnak, azt mutatták, hogy a Borneó szigetén elterülő maláj állam Kulamba és Tabin nevű vadvédelmi területein 30 százalékkal, illetve 15 százalékkal csökkent az orangutánok száma 2002 és 2017 között.

A WWF mutatói szerint legkevesebb 650 orangután pusztult el a Sabah keleti részén fekvő síkságok védett területein az érintett időszakban. Az államban élő orangutánok teljes populációja azonban stabil maradt, nagyjából 11 ezer egyedet számlálva.

A világalap közleménye szerint a nagy kiterjedésű erdőterületeken az orangutánok populációja stabilizálódott, ám az olajpálma-ültetvényeket tarkító erdőfoltokon csökkent az állatok száma. Az orangutánok az ültetvényeken megmaradt kis erdőterületeken keresztül jutnak el egyik nagyobb erdőből a másikba, vagyis ezek az erdőfoltok kulcsfontosságú szerepet játszanak a túlélésükben, különösen Sabah keleti síkságain.

Az orangutánok Borneó őserdőiben és a teljes területével Indonéziában található Szumátra szigetén őshonosak.

Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője - Indonézia után - és Sabahban folyik a legnagyobb termelés. Az olajpálma termesztés hatalmas környezetterheléssel jár: Malajziában évről évre újabb erdőterületeket tisztítanak meg az ültetvények számára.

MTI