2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Harcot hirdetett a korrupció ellen az új mexikói elnök

Hír TV

2018. július 2., hétfő 15:39, frissítve: hétfő 16:21

Évtizedek óta először kerül baloldali államfő Mexikó élére, miután a vasárnapi elnökválasztáson elsöprő többséggel választották meg Andres Manuel Lopez Obradort, Mexikóváros korábbi polgármesterét. Az új elnök harcot hirdetett a korrupció ellen és az állampolgárok szabadságjogai mellett. Ez volt minden idők legvéresebb mexikói választási kampánya.

Vasárnap 89 millióan voltak jogosultak szavazatukat leadni a mexikói elnökválasztásokon. Végül több mint 63 százalékuk élt a lehetőséggel, hogy döntsön országa jövőjéről.

A magas részvétel meglepő annak fényében, hogy ez volt minden idők legvéresebb kampánya Mexikóban. Az együtt tartott elnök- és önkormányzati választások kampánya alatt az elmúlt 9 hónapban közel 130 önkormányzati jelölttel végeztek ismeretlen fegyveresek, vélhetően a drogkartellek tagjai.

 „A kábítószer az egyik legnagyobb politikai hatalom ma Mexikóban, mert a kormányzat képtelen kezelni a bűnözői hálózatok tevékenységét” - mondta egy mexikói választási szakértő, Gonzalo Manrique.

„Úgy néz ki a választások egyfajta kataklizmát jelentenek majd. Egy új erő érkezik a hatalmi vákuumba, ami teljesen átformálja majd az erőviszonyokat” - értékelte a helyzetet egy politikai elemző, Jorge Javier Romero.

Ez pedig már az ünneplés pillanata. Az elnökválasztást óriási fölénnyel, a voksok 53,8 százalékával Andres Manuel López Obrador, a baloldali pártszövetség jelöltje nyerte - az első eredmények szerint. Győzelmi beszédét mariachi zenekar vezette fel.

Az elnök beszédében kiemelte a korrupció elleni harcot és az állampolgári jogok biztosítását ígérte. A 64 éves Obrador évtizedek óta az első baloldali államfő lesz az ország élén.

„Azt várom az új elnöktől, hogy változtasson Mexikónak a külföld felé mutatott arcán. Azt is szeretném, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk más országokkal és az országba sokkal több külföldi befektető érkezzen” - mondta egy választó.

Donald Trump amerikai elnök Twitter üzenetében gratulált a mexikói győztesnek és azt üzente, nagyon várja, hogy együtt elkezdjék a kemény munkát, ami Mexikó és az Egyesült Államok érdekeit egyaránt szolgálja majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!