2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hamenei: Irán építhetett volna atombombákat, de nem akart

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint az iszlám köztársaság építhetett volna atombombákat, de vallási okokból eltekintett ettől.

  • Hamenei: Irán építhetett volna atombombákat, de nem akart

"Ezt az utat is választhattuk volna, de az iszlám előírások miatt a nukleáris fegyverkezési program teljességgel tiltott" - jelentette ki szerdán Hamenei, akit az ISNA iráni hírügynökség idézett.

Az iráni vezető hangsúlyozta, hogy az országnak nem áll szándékában véteni ezen előírások ellen.

Az ország alkotmányának értelmében a stratégiai kérdésekben Hameneit illeti a végső döntés. Korábban rendeletben tiltotta meg a tömegpusztító fegyverek építését, illetve bevetését. Iráni közlések szerint a rendelet az ENSZ előtt is ismert.

2019. május 8-án - egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomalkut, és újból elrendelte az Irán elleni szankciókat - Haszan Róháni elnök bejelentette, hogy Irán felmondja kötelezettségvállalásainak egy részét.

Azóta Teherán több ilyen intézkedést hozott, és újabb határidőket szabott a többi részes ország számára, hogy hozzanak az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket.

A következő kötelezettségvállalás-korlátozás novemberben esedékes. Az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi szeptember elején figyelmeztetett, hogy ez már az utolsó fázis lehet, vagyis az úgynevezett atomalku vége.

Franciaország a szerződésben részes többi országgal - Németországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal - azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut és közvetítsen a felek között.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!