2020. november 30.,
hétfő, András, Andor napja

Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban

MTI

2020. május 5., kedd 21:44

Kedden is újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) korlátozott nézőszám mellett tartja megrendezhetőnek az alpesi sízők jövő évi, olaszországi világbajnokságát, amelynek Cortina d'Ampezzo ad otthont február 8. és 21. között. Valerio Giacobbi, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy ha semmi akadály nem jön közbe, akkor az alpesi vb lehet az első nagy esemény a koronavírus-világjárvány után.

A férfi teniszezők világranglistáját vezető Novak Djokovic megosztott egy videót a közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy Marbellán edzésbe állt. A szerb játékos ezzel megsértette a kijárási korlátozás spanyolországi szabályait. A Puente Romano teniszklub elnézést kért, és elismerte, engedélyt adott Djokovicnak a felkészülésre. A Spanyol Tenisz Szövetség közölte, a játékosok csak jövő hétfőn térhetnek vissza a pályára, mindezt a világelső tudomásul vette.

A Dán Kézilabda Szövetség fellebbviteli testülete érvénytelenítette azt az április 7-én született döntést, amellyel befejezettnek nyilvánították a szezont. A határozatot nem a tartalma miatt semmisítették meg, hanem alaki követelmények miatt, ugyanis a döntéshozatal során nem kérték ki a ligák véleményét.

Az Eibar labdarúgócsapatának játékosai és edzői szerint rendkívül aggályos a spanyol bajnokság újraindítása. Keddi közleményükből kiderül: attól tartanak, hogy - mivel a távolságtartás nem megoldható a futballpályán - fertőzésveszélynek teszik ki családtagjaikat, barátaikat. Hangsúlyozták, hogy garanciákat követelnek és tisztázni akarják, kik vállalják a felelősséget, ha folytatódik a La Liga. A spanyol élvonal klubjai várhatóan ezen a héten kezdik újra az edzéseket, mérkőzésekre pedig júniusban kerül sor ismét.

A brazil labdarúgók ugyancsak azt követelik országuk egészségügyi hatóságától, nyújtsanak biztosítékot számukra az újrakezdés előtt, mivel az egészségüknek elsőbbséget kell élveznie. A játékosok emellett kifogásolták azt a törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a kluboknak, hogy felmondják a futballisták szerződését abban az esetben, ha a jegyértékesítésből és a támogatóktól származó bevételek elapadnak. Jair Bolsonaro államelnök azt mondta, ha csak rajta múlna, a csapatok már visszatértek volna a pályára. Első brazil klubként az Internacional éppen kedden állt újra edzésbe.

Az osztrák labdarúgóliga ügyvezető elnöke, Christian Ebenauer szerint képtelenség újraindítani az élvonal küzdelmeit, ha a kormány ragaszkodik a karanténszabályhoz. A kluboknak április 20-án engedélyezték az edzések folytatását abban a reményben, hogy hamarosan újrakezdődhet a bajnokság, ám a kormány később úgy döntött, amennyiben egy játékos tesztje pozitív lesz, akkor csapata minden tagjának, továbbá ha pályára lépő játékos betegszik meg, akkor az ellenfél minden futballistájának is 14 napot karanténban kell töltenie.

"Ez egy kiütés, óriási csalódás számunkra. A bajnokság ilyen követelmények mellett nem működhet, hiszen ez olyan, mint Damoklész kardja" - vélekedett Ebenauer.

Bulgáriában a labdarúgócsapatok ezen a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején ismét edzésbe állnak. A szövetség alelnöke elmondta, a március közepe óta szünetelő bajnokságot június elején szeretnék folytatni. Hozzátette, minden játékost tesztelni fognak a szövetség költségén. Azt egyelőre nem döntötték el, milyen formában folytatódik az élvonal.

A Reuters brit hírügynökség értesülése szerint a portugál, a lengyel és a magyar labdarúgó-bajnokság mellett a német Bundesliga is folytatódik május végén. A hivatalos döntés szerdára várható, amikor a tartományi miniszterelnökök ismét telekonferenciát tartanak Angela Merkel kancellárral. A német profi csapatok április közepe óta edzhetnek kis csoportokban, szigorú feltételek mellett.

Jens Spahn egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, rendszeres teszteléssel folytatható a szezon. Hozzátette, szerinte az alapkoncepciónak van értelme, és jó példa lehet más profi sportligák, sportágak számára.

Az Angol Labdarúgó Liga (EFL) mentőcsomagot kért a parlamenttől a Premier League alatti három osztály klubjai számára, mert azok összesen körülbelül 250 millió dolláros hiányra számíthatnak a járvány miatt.

 

MTI