2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Halálos zimankó köszöntött Nyugat-Európára

Legkevesebb 12-en haltak meg a nyugat- és dél-európai havazás miatt. Ausztriában hárman haltak meg egy lavinában, egy vadász házaspár holttestére pedig szintén lavina után találtak a mentőalakulatok

  • Halálos zimankó köszöntött Nyugat-Európára

Salzburgban 12 ezer turistát zárt el a külvilágtól a hó. Bajorországban ketten haltak meg, egyikük lavinában, a másik a havas úton szenvedett halálos balesetet. Szintén ketten vesztették életüket Olaszországban, hegymászás közben. Az osztrák és német közlekedésben is súlyos fennakadásokat okoz az elmúlt években nem tapasztalt nagy mennyiségű hó.

Rendkívüli állapotot hirdettek Bajorország több részén, miután több mint félméteres hó borította be tartomány alpesi településeit. A tömegközlekedésben késésekkel kell számolni, több vasúti járatot töröltek. A hó számos utat teljesen járhatatlanná tett, ezzel települések váltak megközelíthetetlenné. A regionális hatóságok iskolai szünetet rendeltek el, és figyelmeztették a veszélyekre a helyieket.

Az utóbbi néhány napban nagyon erősen havazott a körzetünkben, ennek pedig következményei voltak a közösségi életre is. A leginkább egyértelmű, hogy voltak elzárt utak, és voltak emberek, akik nem tudtak munkába vagy vásárolni menni. Rendkívüli intézkedéseket hoztunk, és a régióban szüneteltettük a tanítást a hó miatt, a munkagépek ugyanis nem tudtak megbirkózni ezzel a hómennyiséggel– mondta el Sophie Marie Stadler, a Miesbach környéki önkormányzat szóvivője. A helyiek szerint azonban ez az évszaknak megfelelő, normális időjárás.

Amikor gyerekek voltunk, gyakrabban volt ilyen, de most már hosszú ideje nem. De nem gond, hiszen tél van, nincs okunk panaszra. Az utóbbi időben nem voltak nagyon kemény telek, de most visszatért, és rendben is van– számolt be Walli Neubauer, warngau-i lakos. A térségben megnőtt a lavinaveszély is.

Északról dél felé nagyon sokat változik a helyzet. Itt, a Bajor Alpokban nagyon sok hó esett az elmúlt pár napban. Ezért nagyon magas hóréteg van, és nagy a lavinaveszély. A bajor lavinafigyelő szolgálat 4-es szintű riasztást adott ki, ez a második legmagasabb, ami a nem biztosított sípályákon is magas kockázatot jelent– számolt be a bajor hegyimentő szolgálat szóvivője, Roland Ampenberger. 

Görögországban ritkán tapasztaltak olyan havazást, mint amilyet a Sophia névre keresztelt hidegfront hozott az országba. Az Athéntól 30 kilométerre délkeletre lévő Kerateában 3 megfagyott ember holttestét találták meg a tűzoltók. A front elvonulása után azonban újabb hideg légáramlatra figyelmeztetnek a meteorológusok, amik újabb hóviharokat, egyes területeken pedig heves esőzést hoznak a mediterrán térségbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!