2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Haftar tábornok erői elutasították a török-orosz tűzszüneti kezdeményezést

A Halífa Haftar tábornok vezetésével a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) csütörtökön elutasította Törökország és Oroszország kezdeményezését a líbiai tűzszünetről - közölte Ahmed al-Miszmári tábornok, az LNA szóvivője az al-Arabíjja hírtelevízó beszámolója szerint.

  • Haftar tábornok erői elutasították a török-orosz tűzszüneti kezdeményezést

"A fegyveres erők főparancsnoksága üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezését a líbiai béke megteremtésére, ami a hadsereg célja és feladata" - mondta Miszmári. "De a fegyveres erők folytatják háborújukat az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatai által terroristának minősített csoportosulások ellen" - tette hozzá. "A polgári állam létrehozása, a stabilitás, a biztonság és a demokrácia megteremtése nem lehetséges a terroristák felszámolása nélkül" - hangsúlyozta. "A szélsőségesek elfoglalták az ország fővárosát, és egy sor államtól és kormánytól kapnak támogatást, amelyek fegyverrel, lőszerrel látják el őket, és harcosokat küldenek, hogy szembeszállhassanak a hadsereggel" - mondta.

Az LNA csütörtökön korábban közölte, hogy addig szándékozik folytatni a katonai műveleteket, amíg teljes mértékben fel nem számolja a terrorizmust az országban.

Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai isztambuli találkozójuk után egy fenntartható tűzszünet január 12-i életbe léptetésére szólított fel minden harcoló felet Líbiában.

Az Afrigatenews líbiai hírportál korábbi jelentése szerint az LNA légi blokád alá vette szerda estétől az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást.

A török parlament múlt csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A törvényhozás egy évre adott felhatalmazást erre. Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is adott katonai támogatást a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette líbiai egységkormánynak.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!