2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hadgyakorlat kezdődött Litvániában 4000 NATO-katona résztvételével

Kéthetes hadgyakorlat kezdődött hétfőn Litvániában 4000 NATO-katona résztvételével - közölte a litván hadsereg Vilniusban.

  • Hadgyakorlat kezdődött Litvániában 4000 NATO-katona résztvételével

A katonai kontingensek tizenegy NATO-tagállamból, így a többi között Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Németországból érkeztek a balti köztársaságba az Iron Wolf II (Vas Farkas II) fedőnevű manőverre.

A november 18-ig tartó hadgyakorlatot a Pabrade litván támaszponton tartják, s célja a szövetség tagországai hadseregei együttműködésének javítása. A csapatok a tájékoztatás szerint gyakorolják a támadó és védekező műveletek tervezését és végrehajtását.

Litvániába október közepén érkezett az Egyesült Államok 500 fős katonai kontingense a szomszédos Oroszország és Fehéroroszország tiltakozása ellenére. A katonai szövetség keleti szárnyának erősítése jegyében a német hadsereg (Bundeswehr) vezeti a balti államban lévő NATO-erőket.

Litvánia határos az orosz exklávéval, a Kalinyingrádi területtel, és a kelet-ukrajnai konfliktus példája nyomán aggódik saját biztonságáért. A többi keleti NATO-tagállam szintén fenyegetve érzi magát a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!