2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Háborúra uszít az al-Kaida

Hír TV

2018. május 14., hétfő 07:48, frissítve: hétfő 15:17

Az Egyesült Államok elleni szent háborúra szólított fel az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt, a palesztinok pedig hatalmas tüntetésre készülnek. Donald Trump még decemberben döntött úgy, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át a külképviseletet. Az új nagykövetség megnyitását ünneplő fogadáson az amerikai elnök lánya és veje is részt vesz. Az EU-s országok eredetileg egységesen bojkottálták volna az eseményt, de négy tagállam képviselői a közös állásponttal dacolva ott lesznek a mai ünnepségen, köztük a magyar delegáció is.

Fővárosukat ünnepelték vasárnap az izraeli fiatalok: minden évben zászlós-táncos felvonulással emlékeznek meg arról a napról, amikor Jeruzsálem teljesen zsidó fennhatóság alá került – miután az 1967-es háborúban a város keleti felét elfoglalták az araboktól. Az izraeli álláspont szerint nem megszállásról van szó, hanem az oszthatatlan fővárosuk státuszának helyreállításáról.

„Azért vagyok itt, hogy megünnepeljem Jeruzsálem 51 éve tartó szabadságát. De hát Jeruzsálem igazából az elmúlt 3 ezer évben a miénk volt, csak 19 évre arabok foglalták el” – véli egy jeruzsálemi tanár.

Idén a szokásosnál is több okuk volt az örömre az izraelieknek: hétfőn, a zsidó állam alapításának 70. évfordulóján megnyílik Jeruzsálemben az új amerikai nagykövetség, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Donald Trump amerikai elnök még tavaly év végén döntött úgy, hogy elődei szokását megtörve Tel-Avivból ide költözteti az Egyesült Államok külképviseletét. „Úgy döntöttem, ideje, hogy Jeruzsálemet hivatalosan is Izrael fővárosaként ismerjük el” – fogalmazott korábban az amerikai elnök.

Trump ezzel gyakorlatilag az egész muszlim világot magára haragította. Az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő saját államuk fővárosának tekintik, vagyis Jeruzsálem egységes zsidó fővárosként való elismerésével az Egyesült Államok elutasítja a független Palesztin Állam létrehozásának lehetőségét is. Ráadásul itt található az iszlám vallás egyik legszentebb helye, az al-Aksza mecset, ahová minden évben muszlimok ezrei zarándokolnak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Trump bejelentése óta azon dolgozik, hogy minél több ország kövesse az amerikai példát. Tavaly decemberben Brüsszelben győzködte erről az EU-tagállamok vezetőit, de a többség elutasította. Egységes nyilatkozat viszont nem született, többek közt Magyarország vétója miatt.

„Izrael az új gazdasági időszakra történő átállásban, a digitalizációban, az innovációban, technológiai fejlesztésekben élen jár, így Európának egyértelmű gazdasági érdeke az Izraellel történő gazdasági együttműködés fejlesztése, és mi nem szeretnénk azt, hogyha bizonyos politikai különbözőségek túszul ejtenék a gazdasági együttműködés fejlesztését” – nyilatkozta múlt decemberben Szijjártó Péter külügymininiszter.

A kormány kitart az álláspontja mellett, a magyar nagykövet, három másik uniós ország képviselőivel együtt, részt vesz a hétfői jeruzsálemi megnyitó-ünnepségen.

„Látszik, hogy az EU külpolitikai egységét lazítani szeretnék bizonyos országok, és az amerikai állásponttal szeretnének közelebbi viszonyba kerülni. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak megtörik az egysége az izraeli-palesztin kérdés rendezésének az irányába. Ez egy veszélyes játék, hiszen az EU ragaszkodott hozzá hogy azok a a nemzetközi jogi elvek, amik a kétállamos megoldást preferálják, ezeket betartsa” – emelte ki Gálik Zoltán egyetemi docens.

Jeruzsálem oszthatatlan zsidó fővárosként való elismerése ellen vasárnap még csak néhány palesztin tüntetett a zászlós felvonulás helyszínén, de hétfőre hatalmas demonstrációt terveznek. Az al-Kaida terrorszervezet vezetője pedig dzsihádot hirdetett a szerinte modern keresztes hadjáratot indító Egyesült Államok ellen, és fegyverbe szólította a muszlimokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!