2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ha Joe Biden nyer, mind veszítünk

Joe Biden volt amerikai alelnöknél nehezen lehetne elképzelni unalmasabb jelöltet, a politikai elit pedig éppen egy ilyen elnököt akar az Egyesült Államok élére, hiszen míg Donald Trump őszinte volt, autentikus és visszaadta a politikát az embereknek, addig Biden ellenforradalma a politikát visszaadná az elitnek, az emberek szerepe pedig csak annyi lenne, hogy hagyják kormányozni magukat - írta a spiked-online-on Brendan O'Neill ismert brit elemző. Sorai különösen érdekesek és tanulságosak, ha figyelembe vesszük, hogy néhány nappal az amerikai választás előtt írta.

  • Ha Joe Biden nyer, mind veszítünk

"Tegyük Amerikát Megint Unalmassá" - ez volt a Biden-kampány valódi jelszava O'Neill cikke szerint. "Szavazzon Bidenre és tegye újra unalmassá az elnökséget" - írta a New York Daily News, a Vox pedig „Joe Biden elragadó unalmasságáról" írt. 

Egyértelmű, hogy az elit azt szereti Bidenben, hogy újra unalmassá tenné a politikát. Visszaállítja a régi rendet, a Trump előtti rendet, amelyben a politika alapvetően unalmas ügy volt, a képzett elitek és a vezetők ügye, nem pedig a "populistáké" és az embereké.

"Biden unalmának megünneplése egy elitista vágyakozásról szól, amely elfojtaná a demokratikus szikrát a politikában, és visszavezetné a bürokraták zárkózott világába, azokhoz, akik a dolgokat még Trump megjelenése előtt irányították" - írja a szerző.

"Ami ma történik, valójában nem normális választás. Sokkal inkább egy helyreállítási kísérlet. Nem a királyság, hanem a technokrácia helyreállítása (...) Joe Biden győzelme katasztrófa lesz a világ számára - mert ez tovább bátorítaná a nyugati politikai élet legfejlettebb antidemokratikus erőit. 

Ha Biden nyer, mindannyian veszítünk 

- írja.

Joe Biden nemcsak egy szokásos jelölt, hanem egy szimbolikus karakter is. A korábbi alelnök segítségével abban reménykednek, hogy sikerül visszaállítani a régi rendszert a Fehér Házban és egyszer és mindenkorra leszámolni a "hangos, kiszámíthatatlan és önfejű populista politikusokkal", akik az emberek és nem egy szűk politikai elit érdekeit tartják szem előtt.

Donald Trump ismét a közélet részévé tette a politikát, Joe Biden pedig ennek éppen az ellenkezőjét akarja majd elérni, vagyis azt, hogy az emberek ne folyjanak bele a döntéshozók ügyeibe, és ne gondolkozzanak túl sokat, főleg ne a politikai kérdésekről

BIDEN ÉS BEFOLYÁSOS TÁMOGATÓI ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A HÉTKÖZNAPI EMBER NEM KÉPES HELYES DÖNTÉSEKET HOZNI, EZÉRT A "SZAKÉRTŐK", VAGYIS EGY MARÉKNYI FELSŐOSZTÁLYBÉLI MAJD MEGTESZI AZT HELYETTÜK.

A Guardian is arról ír, hogy Biden támogatóit egyáltalán nem érdekelték az elnökjelölt kampányígéretei és tervei, hiszen azok nem számítanak. A Biden elnökség inkább egyfajta tüntetés a populista előretöréssel szemben. Hasonló "tüntetést" utoljára a 2016-os választások során láthattunk, akkor az amerikaiak éppen az elitista irányítást váltották le és szavazták meg Donald Trumpot elnöknek, mert azt akarták, hogy legyen hangjuk és beleszólásuk az ország politikai életébe.

A Los Angeles Times szerint ez a választás valóban a „szakértők" és a „hitelesek (autentikusak)" közötti választás volt. A szakértők olyanok, mint Hillary Clinton és Joe Biden, és az autentikusak olyanok, mint Trump. A Trump-korszak "vad őszintesége" helyett vissza akarják állítani a Trump előtti korszakot.  

BIDEN ELNÖKSÉGE TILTAKOZÁS LENNE A TILTAKOZÁS ELLEN, A 2016-OS KORSZAK DEMOKRATIKUS KÖVETELÉSEIVEL SZEMBENI ELLENFORRADALOM.  

A "tiltakozás a tiltakozás ellen" egy elitista reakció lenne az emberek változási igényeire. Ez nemcsak Amerikának, hanem az egész világnak rosszat jelentene. Különösen rossz lenne a Brexit szellemének - írja a brit szerző.

Tudjuk, hogy Biden ellenséges a Brexittel szemben, Trump-szerű jelenségként tekint rá. MEGJUTALMAZNÁ AZ EURÓPAI UNIÓT, MERT ELLENSÉGES A BREXITTEL ÉS A LENGYELORSZÁGBÓL ÉS MAGYARORSZÁGRÓL ÉRKEZŐ TEKINTÉLYÉT ROMBOLÓ GONDOLATOKKAL SZEMBEN. A tömegek demokratikus érzete mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában csökkenni fog, ha Biden visszaállítja a technokrácia hatalmát Washingtonban.

Az elmúlt négy évben az amerikai és brit választók az EU tekintélyét és a Clinton-stílusú rendszert szétzúzva a demokrácia és a döntéshozatal közvetlenebb formáit érték el. Biden „elragadó unalmassága" annak az ígérete, hogy a politikát a bürokraták visszaveszik a tömegtől. 

EZ EGY NAGYON AGGASZTÓ VISSZALÉPÉS LENNE A DEMOKRÁCIA SZEMPONTJÁBÓL. 

A 2016 előtti rend helyreállítása nemcsak az emberek vad politikai követeléseitől szigetelné el a közéletet, hanem kulturális és erkölcsi értékeinktől is. Arra kell számítanunk, hogy egy újonnan felbátorodott elit még élénkebben támadja a társadalom lenézett rétegeinek családi értékeit és közösségi aggályait.

Trump győzelme alapvetően a hétköznapi emberek behatolását jelentette Amerika demokratikus életébe. Ez egy demokratikus győzelem volt egy olyan intézmény ellen, amely nemcsak nem hallgatta meg őket, hanem nyílt megvetéssel és ellenségesen viszonyult hozzájuk. Biden győzelme ennek a visszafordításáról szól, arról, hogy az embereket visszajuttassák eredeti állapotukba, ahol a szerepük pusztán annyi, hogy hagyják kormányozni magukat, és nem gondolkodnak a kormányon. 

A Biden-ellenforradalom katasztrófát jelentene a demokrácia, a szolidaritás és a szabadság szempontjából  

- zárul az írás.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!