2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Gyűlnek a viharfelhők a baloldali párt fölött

Két korrupciós ügyben nyomoz a francia ügyészség a francia baloldali populista párt ellen, és mától egy újabb bűncselekményt is vizsgálnak: a párt elnöke kedden dulakodásba keveredett a házkutatást végző ügyésszel és rendőrökkel. Jean-Luc Mélenchon a parlamentben a kormány bosszújáról beszélt, szerinte pártját a Macron-kabinet próbálja ellehetetleníteni.

  • Gyűlnek a viharfelhők a baloldali párt fölött

Feldúltan érkezett párizsi pártirodájába a baloldali vezér. Az ügyészség korrupciós ügyek gyanúja miatt házkutatást rendelt el pártja, az Engedetlen Franciaország hivatali helyiségeiben. „Kinek a nevében gátolnak meg abban, hogy bemenjek a saját szobámba? Ki adta maguknak a parancsot? Én parlamenti képviselő vagyok!” – fakadt ki Jean-Luc Mélenchon.

A bejárati ajtót biztosító rendőrt a párttagok haragja sem tántorította el, viszont az ajtót végül sikerült betörniük, így a csetepaté már a belső szobákban folytatódott.

A mobiltelefonos felvételek megörökítették, ahogy egy rendőr és egy pártaktivista a földre kerülnek, ahogy a párt egyik parlamenti képviselője üvöltözik az intézkedő egyenruhással, de azt is, hogy a pártelnök félrelöki az útjából a házkutatást vezető ügyészt.

Az incidens előtt Mélenchon a nemzetgyűlésben is kikelt az ellene zajló nyomozás miatt. Ugyanis előző nap, vagyis hétfőn, a hatóságok a párizsi lakásán is házkutatást tartottak. „Képviselőtársaim, elment a józan eszük? Tudják, ez mit jelent? Önök egyetértenek, ami itt történik? Nem veszik észre, hogy ezzel itt vége az igazságszolgáltatásnak, a rendőrség függetlenségének? Politikai indítékokból nyomoznak utánunk” – fogalmazott.

A francia miniszterelnök visszautasította a vádat, és veszélyesnek nevezte, hogy egy független bírósági eljárásról egy parlamenti képviselő így beszéljen.

A baloldali populista párt vezetője a hétfői házkutatást a mobiltelefonjával élőben közvetítette és kommentálta a Facebook-oldalán.

A francia ügyészség két ügyben nyomoz a párt ellen: az egyikben az elnökválasztási kampány finanszírozását vizsgálják, a másikban fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyét próbálják felgöngyölíteni.

Jean-Luc Mélenchon a francia politikai élet egyik fenegyereke, régi baloldali politikus. Két évvel ezelőtt alapított mozgalmával a 2017-es elnökválasztáson közel 20 százalékos támogatottságot ért el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!