2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Gyorsuló ütemben terjed a járvány a Balkán országaiban

Elérte a 12 és félmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világban. A halálos áldozatok száma 560 ezer, miközben 6 millió 850 ezren meggyógyultak. A legfertőzöttebb az Egyesült Államok, de gyorsan nőnek a számok Dél-Amerikában és a Közel-Keleten is. A Balkánon különösen aggasztó a helyzet: Romániában egy nap alatt már több új fertőzöttet jelentettek, mint a járvány korábbi csúcspontján, azaz tavasszal.

  • Gyorsuló ütemben terjed a járvány a Balkán országaiban

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus-járvány a világban. A helyzet az Egyesült Államokban a legsúlyosabb, 3 millió 220 ezer fertőzöttel, 134 ezer halottal. Az új esetek száma nemhogy visszaesett volna a karantén feloldásával, de – betudhatóan a tüntetéshullámnak – jelentősen nőtt az új esetek száma.

A járvány új gócpontja a Kaliforniától Texasig húzódó délnyugati országrész, de New York-ban is újra súlyos a helyzet. Bill de Blasio polgármester látva az ijesztő adatokat, minden demonstrációt betiltott, kivéve a Black Lives Matter tüntetéseit.

Brazíliában 1 millió 800 ezer fertőzöttről tudnak. Lakosságarányosan azonban Chilében és Peruban sem jobb a helyzet, ahol már a 300 ezret is meghaladta a fertőzöttek száma.

Az államcsőd szélén tántorgó Argentínában rendszeresek a karantén feloldását követelő tüntetések. A megélhetés nélkül maradt, elkeseredett tiltakozók még az újságírókra is rátámadtak. A verekedésből akár lincselés is lehetett volna, ha nem sikerül az újságírókat időben kimenekíteni.

Ausztráliában is újra meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A 4 és félmilliós Melbourne-t már újra karantén alá helyezték.

Európa sem lélegezhet fel, holott a legtöbb országban már az enyhítések bevezetésével azt gondolták a legtöbben, hogy túl vannak a járványon. Olaszországban öt tartományban is az 1-es érték fölé nőtt a reprodukciós ráta, vagyis három egymást követő napon át nőtt az új fertőzöttek száma.

Nyugat- és Közép-Európához képest különösen súlyos a helyzet a Balkánon, ahol minden országból az új fertőzöttek számának jelentős emelkedéséről számoltak be. Szerbiában 400-zal, Bosznia-Hercegovinában 300-zal, Koszovóban és Észak-Macedóniában 200-zal nőtt az új fertőzöttek száma egy nap alatt. Montenegróban ugyan csak 80-nal nőtt a szám, de a kormány máris korlátozta a külföldiek belépését az országba. Horvátország is szigorít a beutazáson, mivel ott 116 volt a napi növekedés. Románia azonban még ennél is ijesztőbb képet mutat: ott 592 esetet jelentettek pénteken, ami az áprilisi csúcsnál is magasabb érték.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!