2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Gyorsan terjed a koronavírus az európai nagyvárosokban

Hír TV

2020. október 13., kedd 09:20

Egyre több a koronavírusos beteg az európai nagyvárosok kórházaiban. Rómában már olyan sokan vannak, hogy szállodákban helyezik el őket. Angliában több a beteg, mint a járvány tavaszi, első hullámakor. A romló helyzet miatt többfelé szigorú óvintézkedéseket hoznak, vagy terveznek bevetni.

Dudálással és zászlólengetéssel üdvözölték Madrid belvárosában, hogy elmarad a járvány miatti újabb részleges karantén.

Pedig Andorra és Brüsszel után Európa harmadik leginkább fertőzött régiója éppen a spanyol főváros és környéke.

A gyorsan terjedő betegség miatt sokan a baloldali kormányt teszik felelőssé.

Zsúfolásig megteltek a párizsi kórházak

Franciaországban sem mindenki elégedett a baloldali kormány intézkedéseivel. A párizsi kórházak zsúfolásig megteltek.

Ausztriában is felelősség került a középpontba. Azt vizsgálták hónapokon át, hogy az európai járvány egyik első gócpontjában, a Tirol tartományban található Ischgl üdülőhelyen hogyan kezelték március elején a helyzetet. A bizottság megállapítása szerint nem kellett volna március 12-ig várni a síközpont lezárásával, mert így a külföldi turisták hazatérve otthon is fertőzhettek.

A legmagasabb készültségi szintet rendelték el Liverpool környékén

Angliában most Liverpool és környéke a járvány első számú központja, ezért a legmagasabb készültségi szintet rendelték el, vagyis a szokásos óvintézkedések, a távolságtartás és a maszkviselés mellett bezárnak a vendéglátóhelyek.

Ez már az új, szerdától érvényes három fokozatú készültségi rendszer előszele.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem lehet ismét a tavaszihoz hasonló módon teljes zárlat alá helyezni a brit gazdaságot, de a koronavírus szabadjára engedése sem járható út.

A zárásról döntöttek Csehországban

Csehországban is zárásról döntöttek. Emiatt állami segítségre várnak a mozik, színházak és a sportközpontok. A járvány miatti kényszerszünet komoly anyagi veszteségeket okoz.

Olaszországban is szigorításra készülnek. Rómában megteltek a kórházak, az új betegeket szállodákban helyezik el.

A tervek között szerepel a szájmaszk kötelező használata az utcákon, valamint a vendéglátóhelyek korábbi bezárása, és az összejövetelek korlátozása, mivel felmérések szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek 77 százaléka családon belül, esküvőkön, születésnapi zsúrokon kapta el a koronavírust.

Szerbiában újból bezárhatják az iskolákat, ha a járvány súlyosbodik

Nem tartja kizártnak az iskolák újbóli bezárását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb, ám szükségállapotra nem kell ismét számítani - közölték a testület tagjai. 

Keddi sajtójelentések szerint Branislav Tiodorovic járványügyi szakember kifejtette, hogy ha a napi új fertőzöttek száma meghaladja az ötszázat, várhatóan ismét bezárják az iskolákat, ahogyan azt tavasszal is tették. Predrag Kon epidemiológus pedig azt közölte, hogy Szerbiát a múlt héten elérte a járvány harmadik hulláma, és ha nő az esetszám a maszkviselésen túl újabb korlátozásokat hozhatnak, de szükségállapot bevezetésére nem kell számítani.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 678-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és huszonöttel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 67-tel 34 854-re, Koszovóban 68-cal 16 247-re, Észak-Macedóniában 177-tel 21 134-re, Montenegróban 181-gyel 13 477-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 185-tel 30 829-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 765-re, Koszovóban eggyel 648-ra, Észak-Macedóniában öttel 797-re, Bosznia-Hercegovinában nyolccal 944-re, Montenegróban pedig kilenccel 211-re emelkedett a Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma.

Hír TV/MTI