2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

„Gyilkosok”: kifütyülték Barrosót Lampedusán

Kifütyülték az Európai Bizottság elnökét a dél-olaszországi Lampedusán. José Manuel Barroso azért érkezett a szigetre, hogy lerója kegyeletét a múlt héten tengerbe fulladt afrikai menekültek százai előtt. A tüntetők szerint Brüsszel magára hagyta a szigetet a menekültáradattal szemben. Barroso kijelentette, hogy új intézkedéssorozattal próbálják elejét venni az ilyen tragédiáknak. Az embercsempész hajó a múlt héten süllyedt el, eddig 274 holttestet találtak meg. A halottaknak állami temetést rendeznek Olaszországban.

„Szégyelljétek magatokat!” „Gyilkosok!” „Idióták!” – ilyen bekiabálásokkal fogadta Lampedusa lakosainak egy csoportja az Európai Bizottság elnökét és az olasz miniszterelnököt. José-Manuel Barroso és Enrico Letta azért érkezett a dél-olaszországi szigetre, hogy lerója kegyeletét a múlt héten Lampedusa partjainál tengerbe fulladt afrikai menekültek százai előtt.

A demonstrálók azzal vádolják az EU-t, hogy magára hagyta a szigetet a menekültáradattal folytatott küzdelemben. A helyi polgármester ezért az uniós menekültpolitika reformját követeli Brüsszeltől.

„Olyan intézkedéseket kérünk Barrosótól, amelyek elejét veszik annak, hogy a menekültek útra keljenek. Európa egyszerűen nem hagyhatja, hogy ezek az emberek ilyen borzasztó módon próbáljanak eljutni a kontinensre. Változást akarunk az uniós menekültpolitika területén” – fogalmazott Giusi Nicolini.Az uniós küldöttség abban a hangárban rótta le kegyeletét, ahol a menekültek holttestét helyezték el. Az Európai Bizottság elnöke még percekkel később is a könnyeivel küszködött.

„Soha nem fogom elfelejteni azt a több száz koporsót, amit itt láttam. Kisbabák koporsói, egy anya, aki épp akkor szülte meg gyermekét – ezek a dolgok sokkoltak és mélységesen elszomorítottak” – mondta el José Manuel Barroso.

Brüsszel ígéretet tett arra, hogy meg fogja erősíteni az EU határrendészetét, és átfogó műveletet kezdeményezett a Földközi-tengeren a tragédiák megelőzésére. Egyúttal 30 millió eurós kiegészítő uniós támogatást juttat Olaszországnak a menekültek befogadására. Az uniós vezetők szerint azonban ez kevés a probléma megoldásához.

„A lampedusaihoz hasonló katasztrófák azért történnek, mert Afrika és a Közel-Kelet egyes részein diktátorok, autoriter rezsimek uralkodnak és szegénység van. Amíg ez a helyzet, addig az ottani emberek megpróbálnak majd átjutni Európába. És persze az is oka a tragédiáknak, hogy nagyon kevés törvényes lehetőség van arra, hogy eljussanak Európába” – fejtette ki Cecilia Malmström uniós belügyi biztos.

1994 óta csak a Lampedusa körüli vizeken csaknem hétezer menekült lelte halálát. A múlt heti tragédia becslések szerint 350-400 áldozatot követelt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!