2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Gyászba borult Ausztria

Az Iszlám Állam követte el a bécsi terrortámadást. A merénylet kapcsán már 14 embert letartóztattak, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a 20 éves merénylővel. A lakosok még mindig nem tudják elhinni, hogy a terror lecsapott Bécsben is. A tettes 9 perc alatt végezte ki a járókelőket Bécs belvárosában. Eközben Nagy-Britanniában elővigyázatosságból emelték a a terrorkészültség szintjét.

  • Gyászba borult Ausztria

Gyászba borult Ausztria. Félárbocra eresztették a zászlókat a kancellári és az elnöki hivatal, valamint az összes minisztériumon és középületen. Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Hála Istennek éppen otthon voltam, amikor a támadások voltak. Szörnyű, hogy ez itt is megtörtént. De azt hiszem, ez előrelátható volt mindazok után, ami más országokban történt az elmúlt években - mondta ez a bécsi lakos

Az Iszlám Állam vállalta magára kegyetlen vérengzést.

Bécsben az Iszlám Állam egyik katonája hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel a támadást, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele. 30 emberre adott le lövéseket a kalifátus tagja - jelentette be a dzsihadista terrorszervezet egyik tagja.

Hétfőn este 9 perc alatt változott meg minden az osztrák fővárosban. A hatóságok megerősítették, hogy a terrorista egyedül hajtotta végre a bestiális támadássorozatot. Kujtim Fejzulai válogatás nélkül nyitott tüzet a járókelőkre. A mészárlásban 4 ártatlan ember vesztette életét és 22-en sérültek meg.

Közben kiderült, hogy a bécsi terrorista kétszer is megpróbált elutazni a Közel-keletre, hogy csatlakozzon az Iszlám államhoz. Egyszer 2018-ban, egyszer pedig 2019-ben. Mindkét kísérlete kudarcba fulladt, sőt tavaly ezért 22 hónapos börtönbüntetésre is ítélték.

A hétfői merénylet kapcsán eddig több embert tartóztattak le a határokon átnyúló razziák során. Róluk azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak az elkövetővel.

Miután az elkövető lakását átkutattuk, további 18 razziát hajtottunk végre. Eddig 14 embert vettünk őrizetbe, akik feltehetően kapcsolatban álltak az elkövetővel- Jelenleg folyik a kihallgatásuk. A különleges erők 9 perc alatt végeztek a terroristával. Az a helyzet, hogy az elkövetőnek sikerült kijátszania az igazságszolgáltatási rendszer radikalizáció elleni programját. Sikerült becsapnia az ebben dolgozókat és hamarabb szabadulni a börtönből - ismertette a nyomozás részleteit az osztrák belügyminiszter.

Az osztrák kancellár szerint ez a merénylet Bécs szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lenni. Hozzátette: az uniónak a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára.

Négy védtelen embert gyilkoltak meg hidegvérrel, közvetlen közelről. Egy idős urat, egy idős hölgyet, egy fiatal járókelőt és egy pincérnőt. Megerősítést nyert, hogy egyértelműen iszlamista terrortámadás történt. A merénylet motivációja pedig a gyűlölet volt. Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket - hangsúlyozta Sebastian Kurz

Miután a terroristák célba vették az európai nagyvárosokat, a britek úgy döntöttek, hogy megteszik a szükséges óvintézkedéseket.

Megemeltük a fenyegetettségi szintet az Egyesült Királyság teljes területén. Az ország közvéleményének ébernek kell lennie, de nincs ok a pánikra - mondta a brit belügyminiszter.

Az iszlamista terroristák már Nagy-Britanniában is többször lecsaptak.

2017 március 22 –én Londonban az Iszlám Állam egyik katonája terepjáróval gázolt halálra 3 embert, majd késelt meg egy negyediket a Westminster hídon. Alig több, mint két hónappal később a terroristák a London Bridgen a járókelők közé hajtottak, majd a környék éttermeiben 8 ember késeltek halálra.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!