2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Gulyás Gergely: A magyar jelöltnek erős felhatalmazása van

Hétfőig nevezhetik meg az uniós tagállamok, hogy kit delegálnak az Ursula von der Leyen vezette, november 1-jén hivatalba lépő Európai Bizottságba. Magyarország jelöltje Trócsányi László. A korábbi igazságügyi minisztert a többi jelölthöz hasonlóan szeptemberben hallgatják meg az Európai Parlamentben. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a várható bírálatokról azt mondta a Hír Tv-nek: megszokott, hogy ha valaki a magyar kormánypárt soraiból kerül ki, azt támadások érik.

  • Gulyás Gergely: A magyar jelöltnek erős felhatalmazása van

A július 16-án az Európai Parlamentben a Fidesz-KDNP szavazatainak is köszönhetően megválasztott Ursula von der Leyen november 1-jén kezdheti meg munkáját az Európai Bizottság élén, miután lejár Jean-Claude Juncker öt éves megbízatása.

A német politikusnak most rövid időn belül össze kell állítania javaslatát a leendő bizottság összetételéről ahhoz, hogy az Európai Parlament szeptemberben megkezdhesse a tagországonként egy, vagyis a német bizottsági elnököt és a távozó briteket leszámítva 26 biztosjelölt meghallgatását. Addig annak is el kell dőlnie, hogy ki milyen területért lesz felelős.

A biztosjelöltek között lesz a májusi uniós választáson a Fidesz listáját vezető Trócsányi László. A volt igazságügyi miniszter komoly támadásokra számíthat. A Financial Times brit napilap már a nyár elején arról írt, hogy a magyar mellett a lengyel és az olasz jelöltnek is gyakorlatilag belépője van a pótmeghallgatásra.

A Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter híradónk kérdésére azt mondta, Trócsányi László úgy nyilatkozott, a bővítéspolitikával szeretne foglalkozni, ez pedig az ő döntése. A miniszter hozzátette, az Európai Parlamentben megszokott, hogy ha valaki a magyar kormánypárt soraiból kerül ki, azt támadások érik.

Az tudom csak mondani, hogy annál erősebb demokratikus legitimáció, mint hogy valaki egy olyan listát vezetett, amely 53 százalékot ért el az európai parlamenti választások során, nem nagyon képzelhető el, szerintem senkinek nincs is. Meglátjuk, hogy az Európai Parlament a demokrácia alapvető szabályait tiszteletben tartja, vagy a magyar kormánnyal szemben a balliberális oldalon érzett gyűlölet erősebb a demokrácia alapvető szabályainak tiszteleténél is

- mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Az Európai Parlament október 23-án nem egyenként, hanem egyben szavaz majd az Ursula von de Leyen által összeállított és vezetett új Európai Bizottságról.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!