2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Görögország több uniós segítséget követelt a migráció kezeléséhez

Több uniós segítséget követelt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a migráció kezeléséhez a vasárnap Thesszalonikiben tartott sajtótájékoztatóján.

  • Görögország több uniós segítséget követelt a migráció kezeléséhez

A kormányfő szerint a Leszbosz szigetén leégett moriai menekülttábor egyes lakói megpróbálták megzsarolni kormányát azzal, hogy szándékosan felgyújtották a létesítményt. Mint mondta, a történtek lehetőséget nyújtanak az Európai Uniónak arra, hogy javítson azon, miként kezeli a migrációt.

"Tragédia volt (Moria felgyújtása). Borzalmasak voltak a felvételek. Figyelmeztető csengő volt mindenki számára, hogy érzékenyebbé váljunk. Európa nem engedhet meg egy újabb kudarcot a migrációs kérdésben" - hangoztatta Micotákisz.

A görög kormányfő hangsúlyozta, hogy kapcsolatba lépett Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a tűz következtében fedél nélkülivé vált több mint 12 ezer migráns legalább egy részének befogadásáról.

Egyben bejelentette egy új, állandó menekültügyi központ építését a görög égei-tengeri szigeten. "Lehetőséget akarunk kovácsolni a problémából" - hangoztatta. "Európának sokkal jobban részt kell majd vennie az új központ vezetésében" - tette hozzá.

A görög hadsereg egy volt katonai lőtéren emel sátrakat a migránsok számára mintegy négy kilométerre a leégett tábor területétől. Micotákisz szerint vasárnap estig hozzávetőleg ezer embert helyeznek el a sátrakban, de még napokig fog eltartani mindenki áttelepítése. Hozzáfűzte, hogy koronavírus-tesztet hajtanak végre mindenkin, aki az új táborba érkezik. Mint mondta, eddig öt új esetet azonosítottak.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt. Aggodalomra ad okot az is, hogy a felfordulásban nyoma veszett annak a legalább 35 táborlakónak, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!