2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Görög tűzvész: a százat közelíti az áldozatok száma

Hír TV

2018. július 30., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 11:59

Görögországban 91-re nőtt a múlt heti tűzvész halálos áldozatainak száma, 25 embert pedig még mindig keresnek. A felismerhetetlenségig összeégett áldozatok közül eddig 59 holttestet sikerült azonosítani. Az erdőtüzek sújtotta területeken több ezer házban keletkezett kár, és több mint 10 ezren vesztették el az otthonukat. A rendőrség gyújtogatás miatt nyomoz.

A saját háza körül pusztító tüzet egy helyi lakos vette videóra múlt hétfőn a görög főváros közelében.

„Megláttam a kiscicákat, kinyitottam az ajtót, megfogtam és betettem őket. Ahogy megpróbáltam a másikat is elkapni, a szél becsapta az ajtót. Ebben a pillanatban láttam, hogy a tűőz már ott volt, gondoltam, csináljunk egy videót. Elkezdtem filmezni, és ekkor vettem észre, hogy nincs nálam a kulcs. Gondoltam, az oldalsó ajtón megyek be, mert azok a kulcsok nálam voltak. Ahogy mentem le a lépcsőn, éreztem a hőséget, nem láttam, hogy a tűz a másik irányból is jön” – emlékezett vissza.

Végül 87 éves apja engedte be a házba, miután kopogtatott az ajtón. Azt mondja nem félt, nem hitte el, hogy a tűz ilyen gyorsan terjed. 70 Háziállata közül csak 3 macskáját tudta megmenteni, eközben sérült meg a karja is.

Vasárnap az egy héttel ezelőtt kitört tűzvész áldozataira emlékeztek a miséken.

Sok holttest a felismerhetetlenségig összeégett, az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálják azonosítani őket. Az erdőtüzek több ezer házban okoztak károkat. Több mint 1500 épület lakhatatlanná vált. Sok személyt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az Athén környéki erdő múlt hétfőn lobbant lángra és az erős szélben nagyon gyorsan továbbterjedt a tűz. A fővárostól keletre fekvő tengerparti üdülővárosban, Matiban volt a legnagyobb a pusztítás. Az emberek a tengerbe menekültek a lángok elől, ahogy ezen a most közzétett az amatőr felvételen is látható.

A hatóságok továbbra is gyújtogatókat keresnek, miután sok helyen is egyszerre kapott lángra a növényzet. Ezt erősítette meg a Reggeli járat c. műsorunknak az egyik Athénban élő magyar nő is.

A görög miniszterelnök még pénteken vállalta a politikai felelősséget, és Alekszisz Ciprasz szerint is a tengerparti illegális építkezések miatt ilyen magas az áldozatok száma.

„Az biztos, hogy túlzsúfoltak ezek a tengerpartok, nehezen megközelíthetőek és nem megfelelően működött az evakuációs rendszer. Bár hozzátesszük, rengeteg embert megmentettek privát emberek is, és a hivatásos tűzoltó illetve vízi egységek, de hozzá kell tenni azt, hogy itt rettenetesen be vannak építve ezek a területek” – ismertette a Hír TV-ben a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, Pavelcze László.

Az athéni kabinet azt ígéri, tervet dolgoznak ki a parti települések beépítése ellen, és fejlesztik a polgári védelmet is, hogy a jövőben elkerülhessék a hasonló tragédiákat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!