2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Külföld

Görög kormányfő: Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében

Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében - jelentette ki a görög miniszterelnök a davosi világgazdasági fórumon. A kormányfő szerint az uniós tagországoknak osztozniuk kell a menekültválság terhein. A német kancellár arról beszélt, hogy 2015-ben nem az volt a baj, hogy túl sok menekültet engedtek be, hanem hogy nem teremtettek megfelelő körülményeket számukra. Angela Merkel ma a török elnökkel tárgyal a migránsválságról.

  • Görög kormányfő: Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében

Napok óta tüntetésektől hangosak az égei-tengeri szigetek. A helyiek az elviselhetetlen migrációs nyomás miatt emelték fel a szavukat. Azt mondták: vissza akarják kapni az életüket. A demonstrálók a menekülttáborok azonnali felszámolását követelték.

A görög kormány ezután bejelentette, bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén a regisztrációs központokat.

A számoszi Vati település polgármestere azonban kétkedve fogadta a döntést. Mint mondta: az athéni vezetés már 2019 őszén is bejelentette a táborok bezárását, de semmi sem történt.

A szigeteken jelenleg nagyjából 42 ezer migráns tartózkodik. Az pedig csak nehezíti a helyzetet, hogy nap mint nap érkeznek újabb illegális bevándorlók.

A görög miniszterelnök arról beszélt a davosi világgazdasági fórumon, hogy Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében.

"Európának nem sikerült kialakítania egységes stratégiát. Nagyon-nagyon leegyszerűsítve: nem lehet valaki a Schengen tagja, nem élvezheti az emberek szabad mozgásának előnyeit, miközben nem veszi ki részét a migrációhoz hasonló teher viseléséből. Ez nem igazságos, nem helyes. Különös figyelmet fordítottam a kíséret nélkül érkező kiskorú menekültek problémájára, amely drámai. Sok európai országot felkerestem, hogy segítsenek ebben a kérdésben. Nem olyan választ kaptam, amire számítottam."

– jelentette ki a görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz.

A német kancellár szerint az a probléma, hogy az Európába érkező migránsoknak nem teremtettek megfelelő körülményeket.

"Németország és számos más európai ország sok menekültet fogadott be 2015-ben. A hiba nem az volt, hogy túl sok migránst engedtünk be, hanem hogy nem fordítottunk kellő figyelmet arra, hogy milyen állapotok fogadták az ide érkező bevándorlókat."

- közölte Angela Merkel, német kancellár.

A német kancellár Davos után Isztambulba látogatott, hogy a török elnökkel megvitassa a menekültválságot.

A török külügyminiszter szerint azzal, hogy az Európai Unió nem küld elég pénzügyi támogatást a migránsok ellátására - megszegi a 2016-ban kötött menekültügyi megállapodást, amelynek értelmében a kis ázsiai állam feltartóztatja az Európába tartó illegális bevándorlókat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!