2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Görög igen az új költségvetésre

Újabb bér- és nyugdíjcsökkentéstől tartanak a görögök. Az athéni törvényhozás előtt több ezren tüntettek, miközben a parlament elfogadta az ország jövő évi költségvetését. A tervezet több évtized után kiegyensúlyozott államháztartással számol, hat év recesszió után pedig 2,9 százalékos gazdasági növekedést várnak 2015-re.

A tervezetet, amelyet a kormány november 22-én terjesztett be, 155 igen és 134 nem szavazattal fogadta el a törvényhozás. A tervezet az ideinél kisebb hiánnyal és 2,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Miközben a parlamentben szavaztak, az épület előtt ezrek tüntettek a költségvetésben leírt bér- és nyugdíjcsökkentések miatt.


„A pénzügyi segélyprogram a végéhez ér. A görög segélyprogram és a kölcsönök egy évvel korábban fejeződnek be, mint ahogy azt várták.” Így kezdte a 2015-ös költségvetésről szóló szavazást a görög parlament. Az ellenzék szerint azonban ez nem ilyen egyszerű. „A pénzügyi segélyprogram nem olyasmi, amiből akkor lehet be- és kilépni, amikor akarjuk. Azok, akik segélyre szorulnak, nem könnyen találják meg a kijáratot. A pénzügyi segély egy intézmény, a teljes gazdaságra vonatkozó jogi keretrendszer, a munkaerőpiactól kezdve a költségvetés megtervezéséig, és önök ezt a segélyrendszert idehozták az országba” – mondta Alexis Tsipras elnök.

A kormány által benyújtott büdzsé 2,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A tervezett bővülés nagyon ambiciózus, bár a 6 éven át tartó recesszió után már az idén is volt növekedés, igaz, mindössze 0,6 százalékos. Eközben 2015-ben az GDP-arányos államháztartási hiány 0,2 százalékra zsugorodhat, ami azt jelentené, hogy négy évtized után először ismét kiegyensúlyozott lenne az államháztartás Görögországban. A GDP-arányos hiány idén 1,3 százalék lesz a tavalyi 1,6 százalék után.

A parlamenti szavazás idején az országház előtt tüntető több ezer ember nem osztotta a kormány optimizmusát.
A tiltakozók szerint a 2015-ös költségvetés azt jelenti, hogy folytatódik a nyugdíjak és bérek csökkenése, miközben további munkahelyek szűnnek meg.

A tervezetet, amelyet a kormány november 22-én terjesztett be, 155 igen és 134 nem szavazattal fogadta el a törvényhozás. A megszavazott költségvetés a szakértők szerint a lehető legjobbkor jött a kormánynak a jövő évi elnökválasztás miatt. Ám ha 2015-ben nem a kormány jelöltjére szavaz a lakosság, az előre hozott parlamenti választásokhoz vezethet Görögországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tizenkilenc éve árulta el Gyurcsány a magyarokat

Tizenkilenc éve árulta el Gyurcsány a magyarokat

Tizenkilenc évvel ezelőtt a Gyurcsány-féle baloldal aljas módon elárulta a határon túli magyarokat, amikor a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson a külhoni magyarság ellen kampányolt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hamász alagutakat semmisített meg Izrael + videó

Hamász alagutakat semmisített meg Izrael + videó

Háborús bűnök miatt bíróság elé állítják az izraeli kormányfőt – jelentette ki a török elnök. Közben az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: az egész Gázai övezetre kiterjeszti hadműveletét a zsidó állam.
A nap kérdése

A nap kérdése

Még a választás előtt belebukhat a brüsszeli baloldal a korrupciós botrányába?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!