2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Gondolta volna, hogy ők lehetnek a királyi család rasszizmussal vádolt tagjai?

Még november végén jelent meg Omid Scobie a Végjáték (Endgame) című, nagy port kavaró könyve, amelyben a brit királyi családnak a monarchia fennmaradásért vívott küzdelméről ír. A kötet külön érdekessége, hogy holland kiadása a família két tagját is a rasszizmus vádjával illeti, ám az ominózus szövegrész az angol nyelvű változatból már kimaradt – írja a Magyar Nemzet.

  • Gondolta volna, hogy ők lehetnek a királyi család rasszizmussal vádolt tagjai?

Kettős csapást mért a brit királyi családra a média: megjelent Omid Scobie Végjáték – A királyi család és a monarchia harca a túlélésért című (Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival) kötete, amely körül napról napra nagyobb a botrány. A Netflixen pedig debütált A korona hatodik évada, amely első etapja Diana hercegné utolsó napjait eleveníti fel megrázó részletességgel. A sorozat eseményei nem mind felelnek meg a valóságnak – ezért kérték sokan, hogy a Netflix hívja fel a nézők figyelmét: nem dokumentumfilmet néznek.

Omid Scobie kötete a királyi család tagjai közötti viszonyokat boncolgatja. A szerző kitér III. Károly király és fiai, Harry és Vilmos herceg kapcsolatára, valamint Meghan és Katalin egymáshoz való viszonyára is.

A könyv körüli botrány borítékolható volt, de senki nem gondolta, hogy Hollandiában le kell venni a könyvesboltok polcairól, ugyanis egy olyan verzió került nyomdába, amely leleplezte az esetlegesen rasszista családtagokat.

Ezt a változatot olvasta Rick Evers holland királyi újságíró, aki a könyv említett oldaláról tett fel képet az X-re, és ebből kiderült, III. Károlyról van szó. A Daily Mail szerint a másik családtag Katalin hercegné. Piers Morgan brit műsorvezető YouTube-on látható műsorában ugyanezt a két nevet tette közzé. Morgan ugyanakkor nem hiszi, hogy bármelyikük rasszista kijelentést tett volna, és közölte, bizonyítékok nélkül ezt nem is fogja elhinni. 

Archie herceg bőrszínét még a születése előtt firtatták, erről Meghan az Oprah Winfrey-nek adott interjúban beszélt 2021-ben.

Scobie a történtekre reagálva azt nyilatkozta, hogy fordítási hiba történhetett, és nem szándékozott nyilvánosságra hozni a neveket, mert félt a jogi következményektől. Egy forrás azonban elárulta a The Timesnak, hogy a holland kiadó által megkapott változat tartalmazta a neveket. Az egyik fordító, Saskia Peeters úgy fogalmazott a Daily Mailnek:

Fordítóként csakis azt fordítom le, amit megkapok. Nem teszek hozzá, nem veszek el belőle semmit. A királyi család két tagjának neve ott volt feketén-fehéren. Nem én adtam hozzá őket. Csak azt tettem, amiért fizettek, lefordítottam a könyvet angolról hollandra.

A másik fordító, Nellie Keukelaar-van Rijsbergern is arról beszélt a brit The Sunnak, hogy évek óta profi fordítóként dolgoznak, és egy ilyen hiba elképzelhetetlen.

Omid Scobie Meghan Markle és az akkor még herceg Károly levelezéséből szerezhetett tudomást a két családtagról. Az író-újságírót sokan Meghan és Harry herceg szócsöveként emlegetik, ugyanis korábbi könyvében is őket védelmezte. Ezért felmerül a kérdés, mennyiben lehet objektívnek tekinteni a Végjátékban leírtakat.

A királyi család egyik hivatalos feladatokat ellátó tagja sem adhat interjút egy ilyen könyvhöz, a szerző az ismerősök és bennfentesek által elmondottakra hagyatkozhatott, így a megszólalások hitelessége erősen megkérdőjelezhető. 

Ennek ellenére hatalmas az érdeklődés a könyv iránt, ráadásul a botrány miatt számos helyen féláron lehet hozzájutni.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

Eva Vlaardingerbroek, holland politikai kommentátor is a CPAC Hungary előadói között volt és előadásában arról beszélt, hogy „a fehér európaiakat egyre gyorsuló ütemben cserélik le a saját országukban, és ez a civilizációnk végét fogja jelenteni, ha nem fordítjuk meg a dolgokat”.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!