2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Globális oltási kampányt sürget az ENSZ-főtitkár

  • Globális oltási kampányt sürget az ENSZ-főtitkár

"Úgy vélem a G20-ak rendelkeznek azokkal az eszközökkel, hogy létrehozzanak vészhelyzeti műveleti csoportot, amely egy ilyen globális oltási tervet ki tudna dolgozni és összehangolná annak végrehajtását, illetve finanszírozását is" - mondta Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel foglalkozó ülésén.

Guterres kiemelte, hogy egy ilyen műveleti csoportban minden olyan országnak részt kellene vennie, amely kapacitásokkal rendelkezik vakcinák kifejlesztésére, illetve gyártására. Hozzátette, hogy egy ilyen projektet a hét legnagyobb fejlett országot tömörítő G7 csoportnak kellene kezdeményeznie pénteki csúcstalálkozóján.

Hangsúlyozta, hogy a globális oltási kampány a fejlett országok érdekét is szolgálja. "A vírus állandóan mutálódni fog, amennyiben futótűzként szabadon szétterjedhet a déli féltekén. Az új variánsok sokkal fertőzőbbek és halálosabbak lehetnek, valamint a jelenlegi vakcinák és diagnosztikai eszközök elveszíthetik hatásosságukat" - tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár szerint a világ tíz országa használta fel eddig a rendelkezésre álló oltóanyagkészletek 75 százalékát, 130 ország pedig eddig még egyáltalán nem jutott vakcinához.

A BT ülésén India a világ összes ENSZ-békefenntartójának elegendő oltóanyagot ajánlott fel. A közel 95 ezer kéksisakos 12 misszióban teljesít szolgálatot világszerte. "Figyelembe véve az ENSZ-békefenntartókat, akik oly nehéz körülmények között tevékenykednek, be szeretnénk jelenteni egy 200 ezer dózist tartalmazó ajándékot számukra" - mondta Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter.

A Nagy-Britannia által kezdeményezett BT-ülést a vakcinák konfliktusövezetekben történő szétosztásának elősegítésére hívták össze. Ennek érdekében London egy határozattervezet is benyújtott a testülethez. A dokumentum mintegy 160 millió ember immunizálását szorgalmazza, akik fegyveres konfliktusok, vagy politikai instabilitás miatt veszélynek vannak kitéve.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!