2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Globális minimumadó: amerikai képviselők álltak ki a magyar álláspont mellett

A képviselőház kereskedelmi és adópolitikai kérdésekkel foglalkozó befolyásos albizottságainak republikánus kisebbségi vezetői (Adrian Smith és Mike Kelly kongresszusi képviselők) közös levelükben köszönetet mondtak, hogy a magyar kormány ellenezte a globális minimumadót (GMT) magában foglaló OECD-megállapodás EU általi elfogadását.

  • Globális minimumadó: amerikai képviselők álltak ki a magyar álláspont mellett

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum aláírói kifejtik, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverén jogát arra nézve, hogy magasabb adókulcsokat alkalmazó államok befolyásolása nélkül alakíthassa ki a saját adóügyi normáit. Megértik továbbá, hogy Magyarország nemzeti érdeke, hogy növekedést támogató adórendszerrel magához vonzza a gazdasági aktivitást.

A képviselők a levélben javaslatot tesznek, hogy kerüljön sor közvetlen egyeztetésre a magyar kormány és a kongresszusi republikánusok között a GMT-vel kapcsolatban. 

Az aláírók megjegyzik, hogy tudomásuk van a magyar Országgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatáról, amely aggodalmakat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a tervezett minimumadó káros lenne a magyar versenyképességre, ezért annak részleteit alaposan meg kell vizsgálni az európai uniós irányelv elfogadása előtt a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Hozzáteszik, hogy a magyar kormányéhoz hasonló aggodalmaik vannak a második pillérrel kapcsolatban, így számos kérdés nem tisztázott a javaslat ügyében, többek között annak viszonya az USA meglévő hasonló adóneméhez (GILTI), ami felveti a kettős adóztatás veszélyét. A republikánus törvényhozók ennek alapján megkérdőjelezik annak az indokoltságát, hogy az egész világ elmozduljon egy olyan rendszer irányába, ami adószuverenitásuk feladására kényszeríti az országokat, miközben új nemzetközi adóvitákat nyit meg közöttük.

A szerzők pozitívan utalnak a Trump-adminisztráció 2017-es adóreformjára (Tax Cuts and Jobs Act), ami szerintük igazolta, hogy az alacsonyabb társasági adóknak és az átfogó befektetési kedvezményeknek gazdasági növekedést és adóbevételeket felhajtó hatásuk van.  

A törvényhozókat aggasztja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium tárgyalói nem védték meg az USA növekedéspárti adóügyi rendelkezéseit, míg más országok erre képesek voltak. Hozzáteszik ennek alapján, hogy a kongresszusi republikánusok nem fognak támogatni olyan megállapodást, ami más államokat hoz előnyösebb helyzetbe. Rögzítik, hogy az amerikai szövetségi adójogszabályokban csak a képviselőházban benyújtott törvényjavaslattal lehet változtatást eszközölni, amelyet mindkét házban elfogadnak és az elnök is aláír.

 

A Biden-adminisztráció azonban nem konzultált közvetlenül a kongresszussal, és nem tudta felmutatni a jogalkotáshoz szükséges többséget, így az USA nem tud – és nem fog – részt venni sem az első, sem a második pillérben – írják.        

Adrian Smith a kereskedelmi albizottság, Mike Kelly pedig az adópolitikával foglalkozó Select Revenue Measures albizottság republikánus rangidős tagja a washingtoni kongresszus alsóházában, a mindkét albizottságot magában foglaló Ways and Means szakbizottságban. A testület 2022. júniusban meghallgatta Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert, aki az ülésen védelmébe vette az OECD megállapodását. 

A levél előzménye, hogy a washingtoni magyar nagykövetség 2022. június 16-án nagyköveti levélben tájékoztatta a befolyásos bizottság republikánus kisebbségi vezetőjét, Kevin Bradyt a magyar álláspontról.

A globális minimumadó bevezetését még június közepén vétózta meg a magyar kormány, mivel az arra kényszerítené hazánkat, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat. 

A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését. A globális minimumadó ugyanis arra kényszerítené hazánkat, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat. Ezzel Magyarország adóelőnyét is elveszítené, a vállalkozásoknak pedig olyan pluszterheket jelentene, amit egy normális gazdasági időszakban is nehéz lenne elviselni

− fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a június 17-i kormányinfón. Mint Gulyás Gergely kifejtette, eleinte Budapest is támogatta az ötletet, mert a technológiai óriásvállalatok adóelkerülését is megakadályozta volna. Viszont később ezek a cégek kikerültek a javaslatból, rájuk ez nem fog vonatkozni, ezért a tervezet egyensúlya megbillent.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően Antony Blinken amerikai külügyérrel tárgyalt, ahol hangot adott a magyar kormány globális minimumadóval kapcsolatos álláspontjáról.

Mi egyáltalán nem vagyunk lelkesek ettől az ötlettől, főleg nem annak jelenlegi formájában, pláne nem a jelenlegi körülmények között

− írta Facebook-bejegyzésében a tárcavezető. Hozzátette, azz európai gazdaság nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek, főleg úgy, hogy a bevezetésre már a jövő év elején sort akarnának keríteni Európában, míg a világ többi részén ki tudja, mikor fogják bevezetni, már ha egyáltalán ezt teszik.

Adrian Smith és Mike Kelly levelét megelőzően is több amerikai politikus, szervezet méltatta a magyar álláspontot. 

Örömmel látom, hogy Magyarország elutasítja a Biden-adminisztráció által szorgalmazott globális minimumadót

− írta Russ Vought, a jövőbeni trumpista külpolitikai stratégiát kidolgozó Center for Renewing America think tank elnöke Twitter-bejegyzésében korábban. 

Miért nem utasítja el Joe Biden elnök úr ezt a rettenetes ötletet ugyanolyan világosan, ahogy azt Magyarország teszi?

– fakadt ki állásfoglalásában a globális minimumadó bevezetésének terveiről Grover Norquist, az Americans for Tax Reform (Amerikaiak az Adóreformért) elnöke.

A tervezett minimumadó kifejezetten hátrányos lenne olyan országoknak, mint Írország, Bulgária vagy Magyarország, melyek jelenleg alacsonyabb, versenyképesebb szinten tartják a társasági adót. A globális minimumadó ugyancsak fenyegetés a szegényebb, fejlődő országoknak, melyeknek fenn kell tartani a növekedésüket, hogy kiemelkedjenek a nélkülözésből

– folytatta elemzését Norquist, akki azzal zárta szavait, hogy különösen veszélyes az ötlet most, mikor háború dúl és más kihívásokkal is szembe kell néznie a Nyugatnak.

Borítókép: Adrian Smith (b) és a Mike Kelly (j) amerikai kongresszusi képviselők (Forrás: A képviselők Facebook-oldalai)

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!