2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Globál: Északkelet-Szíria kapcsán két konfliktus kapcsolódik össze

Hír TV

2019. október 15., kedd 23:00

Török támadás Szíriában, kurd-szír összefogás, ellentét a NATO-n belül - meglepő fejlemények borzolják a kedélyeket azután, hogy Ankara elhatározta, elűzi a kurd csapatokat a török határtól. Ankara október 9-én jelentette be, hogy szövetségesével, a Szíriai Nemzeti Hadsereggel együtt támadást indítanak Szíriában. Az offenzíva hivatalos célja az, hogy elhárítsa a kurd terrorveszélyt. Törökország ezt úgy képzeli, hogy létrehoz egy biztonsági övezetet déli határa mentén, ahonnan kiszorítja a kurd csapatokat és betelepíti azokat a szír menekülteket, akik korábban elmenekültek a szír polgárháború és az Iszlám Állam elől.

„Amit nagyon fontos látnunk Északkelet-Szíria kapcsán, hogy itt kettő konfliktus kapcsolódik össze. Van egy konfliktus Törökország és az úgynevezett Kurdisztáni Munkáspárt, vagyis a PKK között. Ez egy olyan terrorista szervezetnek elismert szervezet, ami már 40 éve van jelen Törökországban és más közel-keleti államokban. Ezzel a szervezettel harcolt Törökország ez alatt a 4 évtized alatt.”

– közölte Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Hír TV Globál című műsorában.

"Mit jelent ez a harc?"

– kérdezett vissza a műsorvezető?

„Folyamatosan, 5 évenként felkelést hirdetnek a PKK tagjai, illetve terrorista merényleteket hajtanak végre, cserébe a török állam pedig fegyveresen fellép velük szemben. Igazából a PKK-t az Európai Unió is terrorista szervezetnek ismeri el, mint ahogy az Egyesült Államok is, és ahogy a történelemben sokszor, most is azt láthatjuk, hogy a PKK szíriai területeket is használ a tevékenységében.”

 – válaszolta Szalai Máté.

Hír TV