2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Így játszott szerepet abban Giorgia Meloni, hogy Orbán nem élt a vétóval Ukrajna csatlakozási tárgyalása ügyében + videó

Az olasz sajtókommentek szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kulcsfontosságú közvetítői szerepet töltött be az Ukrajna csatlakozásáról szóló brüsszeli csúcson - írja a Magyar Nemzet.

  • Így játszott szerepet abban Giorgia Meloni, hogy Orbán nem élt a vétóval Ukrajna csatlakozási tárgyalása ügyében + videó

Giorgia Meloni a csütörtöki brüsszeli ülés kezdete előtt eszmecserét folytatott Orbán Viktorral a Tanács napirendjén szereplő főbb témákról. Az olasz miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy Európában nincsenek A vagy B kategóriájú tagok, szerinte minden tagországnak egyenrangú.

Olaszország eddig úgy érezte, hogy csupán annyi a szerepe, hogy megnézze, mit csinál Franciaország és Németország, majd sorba álljon, hogy közös fotó készüljön. Szerintem ez nem külpolitika. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem ápolok jó kapcsolatot Franciaországgal, Németországgal vagy hogy nincs közös fotóm Orbánnal, Macronnal, Scholz-al vagy akárkivel

- mondta Giorgia Meloni, aki azt is kiemelte, hogy a baloldalon folyamatosan bírálják azért is, mert jó viszonyt ápol a visegrádi országokkal.

Meloni másképp kívánt hatást gyakorolni

Az olasz kormányfő kedd este a római képviselőházban hangsúlyozta, hogy jól ismeri a magyar miniszterelnök nézeteit, amelyek nem egyeznek az általa képviseltekkel Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban, de megjegyezte: szerinte a magyar kormányfő nézeteihez az Európai Bizottság merevsége és szigorúsága vezetett.

A téma kapcsán Háború Ukrajnában című műsorunkban kapcsoltuk Rómából Francesco Giubelei olasz írót, a Tatarella és a Nazione Futura alapítványok elnökét.

A római kabinet vezetője a brüsszeli találkozó előestéjén egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral és Emanuel Macron francia elnökkel. Az olasz–német–francia találkozót követően az olasz diplomaták elkezdték egy magyar–olasz kétoldalú tárgyalás szervezését, amelyre végül a reggeli órákban került sor - írja a Magyar Nemzet

A magyar kormányfő a brüsszeli tárgyalások megkezdése előtt első körben Olaf Scholz német kancellárral, Emanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

Az olasz sajtó szerint nem véletlen, hogy az ötök találkozóján nem vett részt Giorgia Meloni. Ennek az lehetett az oka, hogy az olasz–magyar fél közötti kapcsolatok kevésbé feszültek, Meloni másképp kívánt hatást gyakorolni magyar barátjára. 

Az olasz miniszterelnöki hivatal közlése szerint az olasz kormányfő a reggeli órákban kétoldalú tárgyaláson kívánt egyeztetni Orbán Viktorral. Diplomáciai források szerint az egyeztetések célja az volt, hogy közös stratégia születhessen a kijelölt témák megvitatásakor annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a magyar vétó, mely meghatározó lett volna az uniós intézmények számára.

Az elemzések szerint

Giorgia Meloni kiváltságos csatornának számít az Orbán Viktorral való kapcsolattartásban.

Az olasz közvetítések eredményének tekinthető, hogy a magyar miniszterelnök végül úgy döntött, távol maradt a szavazás során. Ezzel a lépéssel nem vállalta a felelősséget, ugyanakkor nem akadályozta meg a döntéshozatalt sem. Az olasz sajtó úgy véli, a magyar miniszterelnök célja többek között az, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn Melonival, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek európai pártcsalád elnöke. Ez az az európai alakulat, amelyhez a Fidesz a legközelebb áll, bár vannak olyan területek, melyeken igen eltérő állásponton vannak. Ilyen például Ukrajna támogatása.

Sajtóelemzések szerint a magyar kormányfő döntését az is befolyásolhatta, hogy hónapok óta azon dolgozik, hogy a Fidesz csatlakozhasson a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Az Egyesült Királyságban még tart a csütörtöki önkormányzati választások szavazatainak számlálása, de az eddig beérkezett eredmények nem túl biztatóak a kormányzó Konzervatív Párt számára. Eközben az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program is újabb akadályokba ütközött. A részletekről Heckenast László számol be Londonból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!