2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Futni hagyták az Iszlám Állam dzsihadistáit

Hír TV

2017. november 20., hétfő 08:36, frissítve: hétfő 08:39

Futni hagyták az Iszlám Állam harcosait Rakkánál. Csaknem száz ember után kémkedett a nemi erőszakkal vádolt filmproducer. Öngyilkossági hullám söpör végig a francia rendőrségen. Nemzetközi lapszemle.

Szabadon távozhattak az Iszlám Állam harcosai a szíriai Rakka ostrománál – állítja a BBC tényfeltáró dokumentumfilmje. A terrorszervezet 250 fegyveresét egy titkos megállapodás alapján szállították el teherautókkal, fegyvereikkel együtt. A kimenekítettek között volt az Iszlám Állam több vezetője, többtucatnyi külföldi harcos, valamint hozzátartozóik. A dzsihadisták az amerikai–brit koalíció és a kurdok vezette erők szeme láttára hagyták el a várost, és szétszóródtak Szíriában. Többen Franciaországba mehettek, hogy újabb támadásokat kövessenek el. Az Iszlám Állam egykori fellegvárát, Rakkát idén októberben foglalták vissza az Egyesült Államok által támogatott milíciák.

Listát állított össze a filmipar szereplőiről és kémekkel figyeltette őket Harvey Weinstein, a szexuális erőszakkal vádolt amerikai producer – írja a brit Observer. Weinstein azt akarta megtudni, hogy kiknek lehetnek információi a molesztálási ügyeiről, és ki szeretné azokat kiteregetni. A listára 91 ember került fel, köztük publicisták, rendezők, pénzmágnások és színészek, például a botrányt kirobbantó Rose McGowan és Laura Madden. A listát valószínűleg maga a producer állította össze 2017 elején. Mindez megerősíti azt a feltevést, hogy Hollywoodban nyílt titoknak számítottak Weinstein molesztálási ügyei. A nagy hatalmú producerről korábban az is kiderült, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad volt ügynökeit használta kémeknek.

Öngyilkossági hullám söpör végig a francia rendőrségen: az év eleje óta 46 rendőr és 16 csendőr vetett véget saját kezével életének. Szombaton egy 31 éves párizsi rendőr három embert megölt, majd magával is végzett. A tragédia hátterében családi konfliktus állhat. A két évvel ezelőtti párizsi merényletek és a rendkívüli állapot bevezetése óta a francia rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyverüket. A belügyminisztérium már vizsgálja, hogy miként lehetne elejét venni az öngyilkosságoknak, és növelte a rendőrökkel foglalkozó pszichológusok számát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!