2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Fűt-fát is ígérnek ha megszüntetik az ország megbénító tiltakozást

Hír TV

2018. május 25., péntek 15:28, frissítve: péntek 16:10

Kompromisszumos javaslattal próbálja a brazil kormány megoldani az üzemanyag-drágulás miatt már 4 napja tartó kamionblokádot. Adócsökkentést ígért, ha két hétre megszüntetik az egész országot megbénító tiltakozást.

26 szövetségi államból 23-ban demonstrálnak Brazíliában. A főváros mellett Rio de Janeiróban és São Paulóban is. A fuvarozók 4 napja léptek sztrájkba az üzemanyagár-emelés miatt. A folyamatos drágulás miatt ugyanis átszámítva már 300 forintot kell fizetniük egy liter dízelért. Ezzel 2 év alatt megduplázódott az üzemanyag ára.

„Támogatom a sztrájkot, mert nem működhetünk ilyen üzemanyagárakkal. A Dízel 4 reál. Ha nem adottak a feltételek a munkához ebben az országban, hogyan fogunk megélni?” – panaszkodott az egyik sofőr.

Ők elsősorban a a kormányt okolják és az üzemanyag adótartalmára mutogatnak. A kamionos blokádok miatt akadozik az utánpótlás-szállítás a benzinkutakra, de több repülőtéren is kiürültek a kerozintartályok. Sok üzletet sem tudtak feltölteni áruval, a hiányt ráadásul tovább rontotta, hogy az emberek megrohanták a bevásárlóközpontokat. A keresletet kihasználva pedig sok árus árat emelt.

Az emberek már nem a kormányt, hanem a kamionosokat hibáztatják, amiért megbénult az ország. „Most minden az üzemanyagtól és a kamionosoktól függ. Ez az üzemanyag áremelésről szól. Sajnos ez ilyen. Az országunk ilyen szerencsétlen” – mondta egy brazil férfi.

Brazília gazdaságát nagyon megviselte a 2016-os riói olimpia. Megborult a költségvetési egyensúly, a hiány 8 százalékos, a GDP-arányos államadósság pedig 75 százalék. A gazdasági növekedés ugyan tavaly elérte a 2 százalékot, de a munkanélküliség 13 százalékos volt.

A kormány a többnapos blokád után tárgyalásra kényszerült a szállítmányozókkal. Jövedékiadó-csökkentést és más árcsökkentő támogatásokat ígérnek, cserébe a sztrájk felfüggesztését várják. Azt még nem tudni, hogy a sofőrök elfogadják-e az ajánlatot. Az egyik, 700 ezer tagú szakszervezet képviselői még a kormányzati felajánlás előtt otthagyták az egyeztetéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!