2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Külföld

Frankfurt, London, Madrid: a kijárási korlátozások ellen tüntettek

Bár Nyugat-Európa-szerte mindenhol a járvány terjedésének lassulásáról adnak hírt az egészségügyi hatóságok, mégis egyre inkább nő a feszültség a kijárási korlátozások és a gazdasági mélyrepülés miatt. A kijárási korlátozások eltörléséért tüntetek Frankfurtban és Londonban is, de tüntetők fogadták a spanyol miniszterelnököt is, aki egy kórházat keresett fel. Franciaországban közben kinyithattak egyes boltok és más országokban is lazításokat terveznek a következő napokban.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlését követelve tüntettek az Odera menti Frankfurtban. A német demonstrálók tapssal fogadták a határfolyó túlpartjáról érkező lengyel tüntetőket, akik csatlakoztak német társaikhoz.

A tüntetők szerint a korlátozások alapvető szabadságjogaiktól fosztják meg a polgárokat. Egyik transzparensükön Angela Merkel kancellárt volt látható rács mögött. A rendőrség ezúttal nem oszlatta fel a pár száz fős demonstrációt. Ellentüntetők is megjelentek, akik náciknak bélyegezték a tiltakozókat.

Londonban már nem volt békés a városközpontba hirdetett felvonulás. Rendőrök állták útját a tömegnek, amelynek tagjai nem viseltek maszkot és nem ügyeltek a távolságtartásra sem. Több helyen is dulakodás tört ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök november elején hirdetett egy hónapos kijárási korlátozást az ország egyes régióiban. A legszigorúbb karantént Észak-Angliában vezették be, ahol 20 millióan élnek.

Az újabb szigorítások pusztító gazdasági hatásait még becsülni sem lehet, több millió ember megélhetése vált bizonytalanná.

Németország és Nagy-Brirtannia mellett az Unió legfertőzöttebb országában, Spanyolországban is csökken az új esetek száma. Ott október végén-november elején napi 20-25 ezer új esetet regisztráltak, ami november végére 8 ezerre csökkent. A lakosság azonban ott is egyre inkább fárad: több tucatnyi tüntető várta Pedro Sanchez kormányfőt és Salvador Illa egészségügyi minisztert a korlátozások mielőbbi feloldását követelve.

Franciaországban még látványosabban lassult a járvány terjedése. Október végén-november elején napi 40-50 ezer új fertőzöttet jelentettek, ami mára 12 ezerre csökkent. A lazítás első szakaszában kinyithattak egyes boltok is. A lakosság megrohanta az üzleteket, kígyózó sorok álltak az áruházak előtt.

Hasonló lazításokat terveznek több más uniós államban is, a legtöbb országban azt szeretnék, hogy az újra megroggyant gazdaságoknak a karácsonyi nagybevásárlással adjanak lendületet a kormányok.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Fellőtték a SpaceX űrhajóját, négy civil repül a Föld körül

Magyar idő szerint hajnalban kezdetét vette az Inspiration 4 névre keresztelt űrmisszió. 2021. szeptember 16.

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!