2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Frankfurt, London, Madrid: a kijárási korlátozások ellen tüntettek

Bár Nyugat-Európa-szerte mindenhol a járvány terjedésének lassulásáról adnak hírt az egészségügyi hatóságok, mégis egyre inkább nő a feszültség a kijárási korlátozások és a gazdasági mélyrepülés miatt. A kijárási korlátozások eltörléséért tüntetek Frankfurtban és Londonban is, de tüntetők fogadták a spanyol miniszterelnököt is, aki egy kórházat keresett fel. Franciaországban közben kinyithattak egyes boltok és más országokban is lazításokat terveznek a következő napokban.

  • Frankfurt, London, Madrid: a kijárási korlátozások ellen tüntettek

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlését követelve tüntettek az Odera menti Frankfurtban. A német demonstrálók tapssal fogadták a határfolyó túlpartjáról érkező lengyel tüntetőket, akik csatlakoztak német társaikhoz.

A tüntetők szerint a korlátozások alapvető szabadságjogaiktól fosztják meg a polgárokat. Egyik transzparensükön Angela Merkel kancellárt volt látható rács mögött. A rendőrség ezúttal nem oszlatta fel a pár száz fős demonstrációt. Ellentüntetők is megjelentek, akik náciknak bélyegezték a tiltakozókat.

Londonban már nem volt békés a városközpontba hirdetett felvonulás. Rendőrök állták útját a tömegnek, amelynek tagjai nem viseltek maszkot és nem ügyeltek a távolságtartásra sem. Több helyen is dulakodás tört ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök november elején hirdetett egy hónapos kijárási korlátozást az ország egyes régióiban. A legszigorúbb karantént Észak-Angliában vezették be, ahol 20 millióan élnek.

Az újabb szigorítások pusztító gazdasági hatásait még becsülni sem lehet, több millió ember megélhetése vált bizonytalanná.

Németország és Nagy-Brirtannia mellett az Unió legfertőzöttebb országában, Spanyolországban is csökken az új esetek száma. Ott október végén-november elején napi 20-25 ezer új esetet regisztráltak, ami november végére 8 ezerre csökkent. A lakosság azonban ott is egyre inkább fárad: több tucatnyi tüntető várta Pedro Sanchez kormányfőt és Salvador Illa egészségügyi minisztert a korlátozások mielőbbi feloldását követelve.

Franciaországban még látványosabban lassult a járvány terjedése. Október végén-november elején napi 40-50 ezer új fertőzöttet jelentettek, ami mára 12 ezerre csökkent. A lazítás első szakaszában kinyithattak egyes boltok is. A lakosság megrohanta az üzleteket, kígyózó sorok álltak az áruházak előtt.

Hasonló lazításokat terveznek több más uniós államban is, a legtöbb országban azt szeretnék, hogy az újra megroggyant gazdaságoknak a karácsonyi nagybevásárlással adjanak lendületet a kormányok.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!