2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Franciaországban ellenőrzés alá került a járvány, de nem tűnt el teljesen

Franciaországban a koronavírus-járvány jelenleg ellenőrzés alatt van - jelentette ki pénteken Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is.

  • Franciaországban ellenőrzés alá került a járvány, de nem tűnt el teljesen

"A vírus továbbra is jelen van, különösen néhány régióban, de nagyon lassan terjed. Ott ahol mintegy 80 ezer új eset volt naponta március elején, még a karantén előtt, jelenleg ezerre becsüljük az új esetek számát naponta" - mondta a professzor a France Inter közrádióban.

"Minden azt mutatja, hogy jelentős a csökkenés. Főleg azért, mert már minden eszközünk megvan az új esetek kiszűrésére. Tesztelünk, kidolgozott szisztéma van az elkülönítésre és a kontaktok felkutatására, és így természetesen elkerülhető a vírus szétterjedése" - hangsúlyozta az immunológus.

A professzor által vezetett tudományos tanács, amely a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos kríziskezelésben segíti a hatóságokat, négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a következő hónapokra "az ellenőrzött járványhelyzettől a kritikus romlásig".

"Úgy gondoljuk, hogy az egyes számú forgatókönyv, azaz a járvány ellenőrzés alatt tartása a legvalószínűbb. Ez egyrészt a karantén következményei miatt van így, másrészt a vírus feltételezhetően érzékeny a hőmérséklet-változásra" - jelezte a tudományos tanács elnöke.

A jelenlegi helyzet szerint a feltárt gócpontokat az egészségügyi hatóságok kézben tartják, és fel is tudják számolni. A többi forgatókönyv szerint viszont a gócpontokat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani, és új fertőzési láncolatok alakulnak ki, ami azt jelentené, hogy a járvány fokozatosan új erőre kap.

"Bármi is történik, az általános karantént nem fogjuk újra elrendelni Franciaországban. Az első alkalommal muszáj volt, nem volt választásunk, de túl nagy árat fizetünk érte" - hangsúlyozta.

"Biztos, hogy a lakosság még egyszer nem fogadja el (a karantént), a gazdasági következmények óriásiak lennének, és egészségügyi szempontból sem kívánatos" - hívta fel a figyelmet Jean-Francois Delfraissy, arra emlékeztetve, hogy a Covid-19-en kívül minden más betegség diagnosztikai késedelmet szenvedett az elmúlt több mint két hónapban.

"Mit csinálunk, ha a helyzet romlik? Nagy megelőzési programra van szükség" - mondta a professzor, aki az eddig egészségbiztonsági intézkedések (kötelező maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, távolságtartás és rendszeres kézmosás) várhatóan még hosszú időre szóló betartására kért mindenkit.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter kijelentette, reméli, hogy az iskolákban enyhíteni lehet az előírásokon, miután francia szakértők szerint a gyerekek nem számítanak a vírus legfőbb hordozóinak és kevésbé is fertőződnek meg, mint a felnőttek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban április 14. és május 12. között több mint hatszáz gyermek részvételével készült vizsgálat megcáfolta azt a - másfajta vírusok terjedése alapján - a koronavírus-járvány kezdetén elterjedt feltételezést, miszerint a gyerekek jobban fertőznek és jobban fertőződhetnek, mint a felnőttek.

"Három-négy hónappal ezelőtt még semmit nem tudtunk erről a vírusról, de most már tudjuk, hogy a gyerekek kevésbé hordozzák a vírust és kevésbé fertőznek" - mondta Robert Cohen gyermekinfektológus az RTL kereskedelmi rádióban. A főorvos 27 gyermekorvossal együtt 605 11 évesnél fiatalabb gyerek esete alapján vonta le a következtetést.

Franciaország az európai járvány egyik fő gócpontja, a halálos áldozatok száma az egészségügyi tárca csütörtök esti összesítése szerint 29 065, de az elmúlt 24 órában már csak 44-en vesztették életüket. Lélegeztetőgépen 1163-an vannak, ami 47-tel kevesebb, mint szerda este, és a súlyos esetek száma a kijárási korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldása óta sem nőtt. Az április 9-i tetőzéskor több mint 7 ezren szorultak lélegeztetőgépre.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!