2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Zsuzsi asztala

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Franciaország mégsem ad hajókat a líbiai haditengerészetnek

Franciaország a Líbiában uralkodó helyzetre hivatkozva nem szállítja le a líbiai haditengerészetnek azt a hat hajót, amelyre még februárban tett ígéretet, s amely döntést akkor élesen bírálták civil szervezetek - erősítette meg hétfőn a francia védelmi tárca.

  • Franciaország mégsem ad hajókat a líbiai haditengerészetnek

Florence Parly védelmi miniszter februárban jelentette be, hogy hat hajót szállítanak "a líbiai haditengerészetnek az illegális bevándorlás elleni erőfeszítéseihez nyújtott francia támogatás jegyében".

"Jóllehet az átadást Líbiának egy időben terveztük, a miniszter végül úgy határozott, hogy ennek az országnak nem szállítjuk le a hajókat" - írta november 26-i keltezésű levelében a védelmi minisztérium a párizsi fellebbviteli bíróságnak, amelytől nyolc civil szervezet kérte a szállítás megakadályozását arra hivatkozva, hogy a Líbiából menekülő elfogott migránsokat "olyan befogadó központokban tartják fogva, amelyekben méltatlanok az életkörülmények".

Az AFP francia hírügynökség által idézett levélben a tárca szerint a Líbiában uralkodó helyzet nem teszi lehetővé a hajók átadását.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

"Üdvözöljük a visszalépést a kezdeményezéstől, amely Franciaországot a menekültek és a migránsok ellen Líbiában elkövetett bűntettek hivatalos bűnrészesévé tette volna" - írta közös közleményében az a nyolc civil szervezet, amely a bíróságon támadta meg a francia védelmi tárcát.

A szervezetek azt kérik Párizstól, hogy "szigorú feltételeket szabjon minden kétoldalú és európai együttműködéshez Líbiának annak érdekében, hogy a migránsok jogait és biztonságát szavatolják és tiszteletben tartsák".

A francia védelmi minisztérium a bírósághoz írt levelében a civil szervezetek kérelemét "megalapozatlannak tartja", s azt írja, hogy a hajók átadásának "egyetlen célja a líbiai állam segítése lett volna a jogállamiság megerősítésében és a nemzeti tengerészet katonai képességeinek újraépítésében". Azaz a tárca szerint nincsen semmilyen kapcsolat a hajók átadásának törlése és a migránsok védelme között, amit a civil szervezetek kérése indokolt volna.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!