2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Franciaország felfüggeszti résztvételét a NATO földközi-tengeri missziójában

MTI

2020. július 1., szerda 17:51

Franciaország felfüggeszti résztvételét a NATO földközi-tengeri Sea Guardian nevű (Tengeri Őr) missziójában török hajókkal történt incidens miatt - jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szerdán.

A tárca szerint a döntésről levélben tájékoztatták a NATO főtitkárát.

A minisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy Párizs négy követelést fogalmazott meg: sürgette a NATO partnerek határozott állásfoglalását a líbiai fegyverembargó tiszteletben tartása mellett, annak biztosítását, hogy a NATO hívójeleket ne használják nemzeti missziókban, jobb koordináció követelt a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére létrehozott Irini nevű uniós tengeri művelettel, és olyan mechanizmusok létrehozását, amelyek megakadályozhatják, hogy ne fordulhasson elő ismét olyan incidens, mint június 10-én, amikor török hadihajók akadályozták meg egy fegyvercsempészéssel gyanúsított teherhajó ellenőrzését. A NATO vizsgálatot indított az ügyben.

Párizs azzal vádolja Törökországot, hogy ismételten megszegte a tilalmat, amivel akadályt gördített egy tűzszüneti megállapodás elé a konfliktus sújtotta észak-afrikai országban. Ankara ugyanakkor tagadja ezt.

Franciaország szerint a Courbet nevű fregattot háromszor is befogták célmegjelölő radarokkal, amikor megpróbálta megközelíteni a három török hadihajó által kísért, Törökországban regisztrált teherhajót. A Courbet ezt követően elállt szándékától. Párizs hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség szabályai szerint ez ellenséges cselekménynek minősül.

Törökország tagadta, hogy akadályozták volna a francia fregattot. Törökország párizsi nagykövetét szerdán hallgatta meg a francia szenátusban, aki hazája cselekedeteit békésnek és elengedhetetlennek nevezte a líbiai stabilitás helyreállítása szempontjából. Mint mondta, a francia hajó viselkedett agresszívan, a török teherhajó pedig humanitárius segélyt szállított.

A 2011 óta tartó líbiai konfliktusban Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök nemzeti egységkormányának Törökország nyújt katonai segítséget a rivális Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Sajtóértesülések szerint Törökország fegyverek mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására.

MTI