2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Forronganak a nyugdíjkorhatár-emelés miatt az oroszok

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 16:31, frissítve: vasárnap 22:19

Ezrek tüntettek Oroszország-szerte a tervezett nyugdíjreform ellen. A kormány a férfiaknak 60-ról 65 évre, a nőknek pedig 55-ről 63 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A reform elleni online petíciót már két és félmillióan írták alá.

Inkább Putyin vonuljon nyugdíjba – volt olvasható egy tüntető plakátján a dél-oroszországi Krasznodar városának főterén. Oroszország szerte több ezren demonstráltak az elnök által tervezett nyugdíjreform ellen. A nők nyugdíjkorhatára 55-ről 63 évre emelkedne 2034-től kezdődően, mert az elöregedő társadalom miatt egyre nehezebb fenntartani a nyugdíjrendszert.

„Ez szerintem rablás. Az embereknek az ország minden pontján együtt kell tiltakozniuk ellene, hogy ezt a törvénytervezetet ne fogadják el” – fogalmazott egy tüntető.

A férfiaknak 60-ról 65 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár 2028-tól kezdve.  „Én már 42 évesen se találok munkát, senki nem alkalmaz, mert 30 év fölött vagyok. Már most túl öregnek tartanak, de a kormány azt akarja, hogy 65 éves koromig dolgozzak. A férfiak itt nem élnek hatvan évnél tovább” – mondta egy másik demonstráló.

A tiltakozó akciót szakszervezetek és Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb ellenzéki kritikusa, Alekszej Navalnij szervezték.

 „Miközben a parlament ezt a törvénytervezetet tárgyalja, mi azt követeljük, hogy a várható élettartamot és a munkanélküliség veszélyét is vegyék számításba, és vessék el ezt a javaslatot” – emelte ki Razmik Simonyan szervező.

A nyugdíjreform ellen online petíció is indult, amit már több mint két és félmillióan írtak alá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!