2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Forródrót a két Korea között

Hír TV

2018. április 20., péntek 20:50, frissítve: péntek 20:55

Újabb lépést tett a kapcsolatok normalizálása felé Észak- és Dél-Korea. A két ország vezetői között telefonos forródrót jött létre, és a következő hetekben személyesen is tárgyalnak az északi diktatúra nukleáris leszereléséről.

Az észak-koreai rezsim képviselőjével beszél a dél-koreai elnöki hivatal titkára, ezen a telefonos forródróton egyeztet majd az északi diktátor, Kim Dzsongun és a déli elnök Mun Dzse In, mielőtt a következő hetekben személyesen is találkoznak.

Az ötvenes évek óta háborúban álló két szomszédos ország vezetői több mint egy évtizede tárgyaltak utoljára. Azóta a phenjani vezetés a nemzetközi tiltás ellenére több atombombát tesztelt, és az Egyesült Államokat is elérni képes hordozórakétát fejlesztett, így a jövő heti csúcstalálkozó fő témája Észak-Korea nukleáris leszerelése lesz. Szöul szerint úgy tűnik, az északi diktatúra hajlandó lehet engedni a nemzetközi nyomásnak, de elemzők szerint az is lehet, hogy ez csak blöff, és valójában Kim Dzsongun időnyerésre játszik.

Kim Dzsongun várhatóan júniusban Donald Trumppal is találkozik, de az amerikai elnök már előre leszögezte, hogy fel fog állni a tárgyalóasztaltól, amennyiben nem történik előrelépés az észak-koreai atomprogram leállítása terén. Ez lesz az első találkozó hivatalban lévő amerikai elnök és észak koreai vezető között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!