2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Folytatódik a török offenzíva a kurd milíciák ellen

Hír TV

2018. január 24., szerda 15:46, frissítve: szerda 15:51

Tovább folytatja hadműveletét a török hadsereg Észak-Szíriában a kurd milíciák ellen. Közléseik szerint eddig több mint 260 kurd harcossal, valamint szélsőséges iszlamistával végeztek. A helyzet azért kényes, mert a kurd milíciát katonailag is támogatja az Egyesült Államok.

Folytatta hadműveletét a török hadsereg a kurd milíciák ellen Északnyugat-Szíriában. Török közlések szerint egyszerre támadják a kurd Népvédelmi Egységeket, valamint az Iszlám Állam terrorszervezetet, és eddig több mint 260 kurd harcost, valamint szélsőséges iszlamistát öltek meg.

„Remélhetőleg tönkre fogjuk tenni azt a játékot, ami a határainknál zajlik, és teljes egészében kisöpörjük majd a régiónkból ezt a problémát” – üzente Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török haderő a hétvégén indított katonai offenzívát az általa terrorszervezetnek tartott kurd milícia ellen, mivel az szerinte fenyegetést jelent Törökországra nézve. Elemzők szerint Ankara valójában attól fél, hogy a kurdok túlságosan megerősödtek a térségben az Iszlám Állam visszaszorításával és egy autonóm térséget akarnak létrehozni Szíriában.

A helyzet azért különösen kényes, mert a kurd milíciát az Egyesült Államok katonailag is támogatja, segíteni akar neki például egy 30 ezres határvédelmi egység felállításában. Oroszország szerint Washington ezzel szinte kiprovokálta a török inváziót.

A török hadművelet ellen tiltakozott a szír kormány is, a szíriai Rakkában pedig több százan követelték annak leállítását.

„Azt üzenjük Erdogan török elnöknek, az árulónak, hogy el fogsz bukni, és a zsoldosaid, akiket magad köré gyűjtöttél a világ minden részéről, szintén erre a sorsra jutnak. A Szíriai Demokratikus Erők legyőzik ezeket a zsoldosokat” – fogalmazott egy rakkai lakos.

A törökök elleni harcokhoz egy tucat amerikai, brit és német önkéntes is csatlakozott. A NATO-tag Törökország szerint azonban arra kevés az esély, hogy alakulataik reguláris amerikai csapatokba ütköznek majd a térségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!