2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Folytatják a fogolycserét

Folytatják a fogolycserét az oroszok és az ukránok. Karácsony első napján 145 ukrán katonát cseréltek ki 222 lázadóra, és a tervek szerint ma is ugyanennyit fognak. A polgárháborús keletukrán megyékbe Moszkvából és Kijevből is küldtek humanitárius segélyt, összesen több mint 60 ezer csomagot. A kelet-ukrajnai harcok lezárásáról még mindig nincs megegyezés. Az oroszok, az ukránok és az EU Fehéroroszországban tárgyalnak, de a karácsony miatt szünetelnek ezek az egyeztetések.

Személyesen fogadta a Kelet-Ukrajnából hazatérő foglyokat Petro Porosenko ukrán államfő a kijevi repülőtéren. Első körben 150 ukrán katona szabadult ki orosz fogságból, cserébe Kijevben 222 szakadárt engedtek el. „Nem elnökként, hanem egyszerű állampolgárként mondom, hogy nagyon boldog vagyok, hogy újra itt üdvözölhetem önöket. A hadsereg is a családunk, és örülök, hogy most együtt tölthetjük az ünnepeket” – mondta az ukrán elnök.


Kelet-Ukrajnában hivatalosan szeptember óta tűzszünet van, de folyamatosak a harcok, négyezer ember halt meg idén. A civil lakosságot az orosz és ukrán katonák is lövik. Több százezren elmenekültek, aki maradt, az háborús válságövezetben él. A boltokban nincs áru, a tömegközlekedés, gáz- és áramellátás akadozik. „Amennyi segélyt hoztunk, abból néhány száz embernek tudunk élelmet adni, pedig sokkal többeknek lenne rá szükségük. De újévig mindennap jövünk” – nyilatkozta egy segélyaktivista.

A karácsony miatt a béketárgyalások egyelőre szünetelnek. Minszkben január elején ülnek újra asztalhoz az ukrán, orosz és uniós tárgyalók. „Ami most Ukrajnában történik, az mindenkinek rossz. Az ukránoknak, oroszoknak, politikusoknak és civileknek. Az orosz kormány szerintem épp ezért vállal aktív szerepet, és az is igaz, hogy a másik oldalon a NATO agresszíven próbál terjeszkedni. Szerintem Vlagyimir Putyinnak és Barack Obamának kellene leülni tárgyalni” – fogalmazott az utolsó szovjet pártfőtitkár, aki egy könyvdedikáláson beszélt Moszkvában.

Az oroszok célja, hogy a katonáik tartósan Ukrajnában állomásozhassanak békefenntartóként, de ebbe a kijevi vezetés nem egyezik bele. A békét az is hátráltatja, hogy az ukrán kormány még mindig nem mondott le a Krím félszigetről, ami pedig Moszkva szerint már Oroszország része.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!