2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Florence epikus mennyiségű esőt zúdított Karolinára

Hír TV

2018. szeptember 15., szombat 23:02, frissítve: vasárnap 08:16

Trópusi viharrá szelídült szombatra a Florence hurrikán, de Észak- és Dél-Karolina, valamint Virginia államban veszélyes áradásokra figyelmeztetnek a hatóságok. A természeti csapásban eddig 12-en vesztették életüket, és több ezer lakost költöztettek biztonságos ideiglenes szállásokra.

Észak-Karolina partvidéki települései a hétvégére víz alá kerültek a Florence hurrikán miatt. Az utcák csatornákká változtak, a közlekedés teljesen lebénult. Van, ahol akár 4 méteres vízszint-emelkedésre is lehet számítani.

„A vízszint mindenhol gyorsan emelkedik, még olyan helyeken is, ahol amúgy nem szokott árvíz lenni. A hurrikán epikus mennyiségű esőt zúdít ránk, egyes helyeken már nem is centikben, hanem méterekben mérik” – közölte Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója.

A vihar óránként 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel száguld végig Amerika keleti partján, és fokozatosan a belső területek felé halad. A szél fákat csavar ki tövestől, az eddigi halálesetek közül több is emiatt történt.

A hurrikán széllökései mostanra gyengültek, de a következő napokban is hatalmas áradásokra lehet számítani.

„Vízfalak alakultak ki a partvidéken, a folyók mentén, a földeken, a városokban. Most több ember van közvetlen veszélyben, mint amikor a vihar csak a partot sújtotta” – tette hozzá Cooper.

A természeti csapás elől több tízezer lakost helyeztek el ideiglenes szállásokon. A hatóságok a vihar előtt 1 millió helyi lakost kértek arra, hogy költözzenek ideiglenes biztonságosabb helyekre, de csupán egy töredékük hallgatott a felszólításra.

Donald Trump elnök katasztrófa-helyzetet hirdetett az államban, és azt ígérte: a szövetségi költségvetésből pénzt különít el a helyreállítási munkálatokra.