2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Külföld

Ferenc pápa óriás székely kapun át érkezik, és arany rózsát hoz Csíksomlyóra

Ferenc pápa óriási székely kapun át érkezik a szombaton tartandó miséjére a csíksomlyói hegynyeregbe, és a szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek - közölték a szervezők.

  • Ferenc pápa óriás székely kapun át érkezik, és arany rózsát hoz Csíksomlyóra

A pápa első székelyföldi látogatását óriási várakozás előzi meg. A mise helyszínén a végéhez közelednek az előkészületek: jelenleg a szektorok kialakítása, a hangosítás és a kivetítők felszerelése zajlik a hegynyeregben. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befödi az oltár megnagyobbított terét. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került: "Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1."

Amint a szervezők a Pontifex.ro honlapon közölték: Ferenc pápa arany rózsával érkezik Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tiszteletet kifejezéséül. Ezért a templomból pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállítják az ötszáz éves Mária kegyszobrot.

A csíksomlyói pápai mise elkerített szektoraiba csakis azok léphetnek be, akik húsvét előtt regisztráltak, és magukkal hozzák a kinyomtatott, névre szóló belépőjüket. A belépőket május közepétől küldték el a szervezők a regisztrációkor megadott elektronikus postafiókba. A bekerített szektorokba 14 ellenőrzőkapun át juthatnak be a zarándokok. Rédai Botond, a pápalátogatás sajtóbizottságának a tagja az MTI-nek nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy senki ne hozzon magával tiltott tárgyakat (szúró, vágó eszközöket, üveget, szeszes italt, gyúlékony, robbanékony anyagokat) mert ezekkel nem léphet be a bekerített területre, és ha fennakad a hatósági ellenőrzésnél, mások bejutását is lassítja.

Szabad és ajánlott vinni viszont ivóvizet műanyag palackban, élelmet, gyógyszert és esőkabátot. Tábori szék, esernyő és zászló bevitele is engedélyezett. A szóvivő azt is hozzátette: a beléptető kapukon való átjutás időt igényel, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy legalább két órával korábban induljon el, mint ahogy egy átlagos pünkösdi csíksomlyói zarándoklatra szokott indulni. Hozzátette: a misére érkezőknek célszerű hajnali hat óra előtt leparkolni gépkocsijukat a kijelölt város széli parkolók valamelyikében, hogy biztosan jusson elég idő a több kilométeres út gyalogos megtételére és a bejutásra. A pápai mise helyi idő szerint 11 óra 30 perckor (közép-európai 10:30) kezdődik.

Csíkszeredában már péntek hajnali hat órától forgalmi korlátozásokat vezetnek be. A városba érkező autóbuszokat, személygépkocsikat a város peremén kialakított parkolókba irányítják. A lezárt övezetbe csak az ott lakók és az ott dolgozók, a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruszállítók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Beengedik ugyanakkor azoknak a járműveit is, akik igazolni tudják, hogy szállással rendelkeznek a városban. A magánlakásokban, házakban elszállásolt zarándokok akkor juthatnak be gépkocsival, ha a helyi szállásadójuk valamelyik szűrőponton várja őket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!