2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Ferenc pápa most először beszélt egy lehetséges egyházszakadásról

2019. szeptember 11., szerda 10:32

Ferenc pápa most először beszélt egy esetleges egyházszakadás lehetőségéről. A katolikus egyházfő erről az afrikai körútjáról a Vatikánba tartó repülőgép feldélzetén beszélt. Egyes konzervatív amerikai vallási vezetők az elvált hívők újraházasodása, a homoszexualitás és a migráció kérdésében vallott megengedő nézetei miatt; összességében pedig a katolikus hit felhígításával vádolják Ferenc pápát.

”A kritika mindig segít, mivel az önbírálathoz vezet, amikor a megvádolt személy azt kérdezi magától: vajon igazak a bírálatok? Bár a kritika dühítő is lehet, annak előnyei is vannak.”

Ezzel az állítással kezdte a felhők felett tartott sajtótájékoztatóját Ferenc pápa. A katolikus egyházfő Mozambikban, Madagaszkáron és Mauriciuszon tett apostoli látogatást, és a Vatikánba tartó gép fedélzetén beszélt az őt ért bírálatokról, ami az önvizsgálat mellett benne haragot is kiváltott.

Azt mondta, amerikai kritikusai hátba szúrták őt. Úgy fogalmazott: úgy viselkednek, mint akik elhajítanak egy követ, majd kezüket gyorsan eldugják, mintha nem is ők lettek voltak. Bírálataik nem hasznosak, hanem méreg ampullák – mondta.

Ha úgy kritizálunk valamit, hogy nem hallgatjuk meg a másik felet, hogy nem kezdünk párbeszédet vele, azzal nem teszünk jót az egyháznak

- mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa mind több megnyilvánulása kelt zavart a katolikus egyház konzervatív köreiben. Az elvált és újraházasodó hívek áldozása, a homoszexualitás és migráció terén vallott megengedő hozzáállása miatt egyre hangosabban tiltakoznak, elsősorban a nyugat-európai és amerikai katolikus vezetők. Szerintük az egyházfő felvizezi a katolikus hitet, az Egyházat felülről gyengíti, amely ezért nem tud ellenállni a keresztényellenes tömegtájékoztatási és szórakoztatóipar és a hódító Iszlám kettős szorításának. Ferenc pápa most először beszélt nyíltan az egyházszakadás veszélyéről. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nem tart attól, hogy ez bekövetkezik.

HírTV