2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ferenc pápa hagyta az „unalmas” beszédet, és inkább rögtönzött

Hír TV

2017. december 2., szombat 17:23, frissítve: szombat 18:11

Befejezte ázsiai útját Ferenc Pápa. A katolikus egyházfő szombaton egy bangladesi templomban, majd egy katolikus iskolában járt. Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ami töredéke az ország 160 milliós, többségében muszlim lakosságának. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében.

Papokkal és apácákkal találkozott bangladesi látogatása utolsó napján Ferenc pápa egy dakkai templomban. Az egyházfő közvetlen stílusban beszélt a megjelentekhez.

„Készítettem egy nyolcoldalas beszédet önöknek. Azért jöttek ide, hogy a pápát meghallgassák, nem azért, hogy unatkozzanak. Ezt a beszédet odaadom az érseknek, ő majd lefordítja önöknek bengálira. Úgyhogy amit most fogok mondani, az szívből jön, spontán” – kezdte a katolikus egyház vezetője.

Rögtönzött beszédében arra kérte Ferenc pápa a bangladesi egyház vezetőit, papjait és szerzeteseit, hogy álljanak ellen a pletykálkodás csábításának, mert a rosszindulatú szóbeszéd tönkreteheti a vallási közösségeket.

Utolsó programja egy találkozó volt fiatalokkal, amelyen arra kérte őket, hogy tiszteljék az időseket, hallgassanak rájuk. A Mi Asszonyunk katolikus iskola diákjai műsort adtak az egyházfőnek.

„Nagyon izgultam. Most semmit sem érzek. Nem hiszem el, hogy megérinthettem. El nem tudom mondani, mit érzek, mintha egy álmom vált volna valóra. Nagyon boldog vagyok” – fogalmazott az egyik táncos a találkozó után.

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ami töredéke az ország 160 milliós, többségében muszlim lakosságának.

Ferenc pápa a héten a 700 ezres katolikus kisebbséggel rendelkező Mianmart is felkereste, amely út során egyszer sem használta a rohingja szót. Az 51 millió lakosú, nagyrészt buddhista Mianmar hivatalosan bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a rohingjákat, akiknek állampolgárságuk sincs.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!