2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ferenc pápa: A Földközi-tenger ne a bezárkózás, hanem a találkozás és párbeszéd térsége legyen

A népek és vallások találkozási pontjaként ismert Földközi-tenger térségében a mai "identitásvédő bezárkózás" helyett a párbeszéd kultúráját sürgette Ferenc pápa egy teológiai tanácskozást lezáró beszédében Nápolyban.

  • Ferenc pápa: A Földközi-tenger ne a bezárkózás, hanem a találkozás és párbeszéd térsége legyen

Ferenc pápa kijelentette a Mediterráneum-térsége mindig is a tengeren való átkelés, a népek és kultúrák közti csere, gyakran drámai konfliktusok, valamint a hajótöröttek és az irántuk való szolidaritás jelképes helyszínének számított.

A pápa szerint a Mediterráneum mindig is a "meszticek", a kereszteződések tengere volt, és "ha ezt nem értjük meg, soha nem fogjuk megérteni a Földközi-tengert, amely földrajzilag ugyan zárt az óceánoktól, de kulturálisan mindig is nyitott volt a találkozásra, a párbeszédre és a kölcsönös kulturális hatásra" - mondta a nagy vallások közötti kapcsolatokra is utalva a földközi-tengeri térségben.

Ferenc pápa úgy vélte, a kereszténységnek ismét az a feladata, hogy múltbéli tévedéseiből tanulva, közvetítsen kelet és nyugat, dél és észak népei között. "Az egyház és a civil társadalom, az oly sok hajótörött útját követve, bátorítsa a Földközi-térség népeit, hogy utasítsák el az újabb hódítási vágy és az identitásvédő bezárkózottság csábítását. Mindkettő a félelelmből ered, és a félelem táplálja őket" - mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, a teológiát nem lehet félelemben gyakorolni.

A katolikus egyházfő az Igazság öröme (latinul Veritatis gaudium) kezdetű, az egyházi egyetemek működéséről szóló, 2018-as apostoli konstitúció teológiájáról szervezett kétnapos tanácskozás zárta le a nápolyi pápai egyetem teológia karán.

Ferenc pápa párbeszédre épített békés együttélést szorgalmazott a muzulmánokkal a két vallás társadalmainak és városainak jövője érdekben. Kijelentette, a kereszténységnek és iszlámnak akkor is egymás partnereinek kell lennie a békés együttélés építésében, amikor a "párbeszéd ellenségeit alkotó fanatikus csoportok" indítanak támadást ellenük.

Előre megírt szövegétől eltérve Ferenc pápa rögtönzött mondatokkal emlékeztetett, hogy a középkori, francia Roland-énekben a keresztények a muzulmánokat karddal kényszerítették a megtérésre. Hozzátette, hogy a kereszténység "agresszív, háborús" magatartása a gyarmatosítás korszakában is megmutatkozott.

Nunzio Galatino az olasz püspöki kar (Cei) titkára úgy kommentálta Ferenc pápa szavait, hogy a katolikus egyház nem akarja, hogy a latinul "nostrumnak" (miénknek) tartott Földközi-tenger "mostrummá" vagyis szörnyeteggé és borzalmas hellyé változzon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!