2020. január 18.,
szombat, Piroska napja

Feltárul Trump és az oroszok kapcsolatának titka

Hír TV

2019. március 23., szombat 16:08, frissítve: szombat 16:18

Lezárult a Donald Trump 2016-os választási kampányát vizsgáló nyomozás. A vizsgálatot vezető Robert Muellerről elnevezett jelentés a választásokba való orosz beavatkozást vizsgálta, a dokumentum tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Két éves nyomozás után elkészült az a jelentés, ami a 2016-os amerikai elnökválasztás körülményeit hivatott feltárni. A különleges tanácsadó, Robert Mueller elsősorban Donald Trump, amerikai elnök kampánycsapata és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálta. A korábbi FBI igazgató pénteken átadta a jelentést William Bar igazságügyi miniszternek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Mueller talált-e bizonyítékokat az orosz beavatkozására. Az amerikai elnök a nyomozást ismét boszorkányüldözésnek nevezte.

„Ez csupán ugyanannak a boszorkányüldözésnek a folytatása . Ezt ők is tudják, és zárt ajtók mögött röhögnek rajta. Ugyanannak az ostobaságnak a folytatása. A demokraták jobban tennék, ha inkább dolgoznának, fejlesztenék az infrastruktúrát és elvégeznének egy csomó más dolgot ahelyett, hogy vesztegetnék mások idejét”– nyilatkozta Donald Trump. 

Muellert 2017 májusában bízták meg a nyomozással, azóta a felsorakoztatott bizonyítékok alapján 34 személy és három vállalat ellen emeltek vádat. Köztük voltak Trump olyan kulcsemberei, mint első kampányfőnöke, Paul Manafort, Michael Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint az elnök személyes jogásza, Michael Cohen.

A jelentést egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az jogszabály szerint bizalmas iratnak minősül. Az igazságügyi minisztérium vezetője elmondta, a hétvégén a kongresszus elé terjeszti a dokumentumot. Demokrata és republikánus párti képviselők azonban egyaránt jelezték, hogy azt szeretnék, hogy a jelentés a nyilvánosság elé kerülne. Szerdán Donald Trump is úgy nyilatkozott, nem bánja, ha az emberek tudomást szereznek az irat tartalmáról.

„A Trump kormánynak kötelessége nyilvánosságra hozni a jelentés teljes tartalmát, amilyen hamar csak lehet. Senki, még az Egyesült Államok elnöke sem áll a törvény felett. Az embereknek joguk van tudni, mi áll a jelentésben”– mondta Bernies Sanders. 

A republikánus elnök és Moszkva egyaránt tagadja a vizsgálódás tárgyául szolgáló vádakat. Szakértői elemzések szerint a nyomozás lezárulásával Donald Trump elnökségének új szakasza kezdődhet.