2019. április 23.,
kedd, Béla napja

Fellángoltak a harcok Kasmírban

Hír TV

2019. március 3., vasárnap 07:30

Annak ellenére, hogy Pakisztán pénteken szabadon engedte az indiai pilótát, az összecsapások ma is folytatódtak a vitatott hovatartozású Kasmírban. A támadások során négy civil meghalt, másik négy megsérült. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta már három háborút vívott Kasmírért.

Ünneplő emberek gyűltek össze a határ indiai oldalán. A lakosok nagyon boldog voltak, hogy Pakisztán szabadon engedte az elfogott indiai pilótát. A pakisztáni légierő február 27-én lőtt le két indiai harci repülőgépet, miután behatoltak az ország légterébe. Iszlámábád azért engedte szabadon a pilótát, hogy enyhítse a kasmíri feszültségeket. Az egész ország boldog. Mi ezt India győzelmének tekintjük – mondta egy helybéli férfi.

A két atomhatalom között azután mérgesedett el a viszony, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír tartományban február közepén egy öngyilkos merénylője megölt több mint negyven indiai katonát, majd ezt követően az indiai hadsereg vadászgépei légicsapásokat hajtottak végre a térségben. Az összecsapások szombaton is folytatódtak. A pakisztáni csapatok Kasmír India ellenőrzése alatt álló területét ágyúzták, az indiai csapatok pedig az elválasztó vonal menti települések ellen intézett támadást. Legkevesebb 4 ember vesztette életét az összecsapásokban. Számos épület pedig romba dőlt. A két ország egymást vádolja a harcok kiújulásáért.

Az emberek azonban békét szeretnének. Az egyetlen megoldás a tárgyalás. A harcok nem oldják meg a problémákat. Mi lesz háború? Megölnek még több embert? A párbeszéd az egyetlen járható út – nyilatkozta egy pakisztáni férfi India és Pakisztán létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért 1947-ben, 1965-ben és 1999-ben. A tartományra mindkét ország teljes egészében igényt tart.