2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Felgyújtotta magát egy szíriai kurd az ENSZ menekültügyi hivatala előtt

Felgyújtotta magát szerdán egy szíriai kurd férfi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) genfi székháza előtt - közölte a rendőrség.

  • Felgyújtotta magát egy szíriai kurd az ENSZ menekültügyi hivatala előtt

A németországi lakóhelyű 31 éves férfit, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, helikopterrel a közeli lausanne-i kórházba szállították.

Tettének indítékai egyelőre nem ismeretesek, és súlyos állapota miatt egyelőre nem lehet kihallgatni.

A német illetőségű férfi röviddel nyolc óra előtt benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát, majd megpróbált behatolni az épületbe, amelyben már megkezdődött a hivatali idő. A mentők gyorsan a helyszínre értek, és megmentették a férfi életét - mondta el a genfi rendőrség egyik szóvivője, aki bizakodását fejezte ki a férfi felgyógyulásával kapcsolatban, és együttérzését tolmácsolta a családjának és a szeretetteinek.

"Tekintettel az állapotára nem lehetett őt megkérdezni, hogy miért tette, de azt gondoljuk, hogy a politikai helyzet miatt" - tette hozzá a rendőrség másik szóvivője, Silvain Guillaume-Gentil.

A török hadsereg október 9-én támadást indított a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy - kihasználva az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonását - "biztonsági övezetet" alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit.

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, amely alatt a kurd milíciáknak ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett, megerősítve ugyanakkor, hogy az SF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is.

A török hadműveleti térségen kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonultak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, hogy az orosz-török a memorandum értelmében "segítsék" a kurdok kivonulását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!