2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Felfüggesztették Weinstein tagságát az erőszak miatt

2017. október 12., csütörtök 16:22, frissítve: csütörtök 22:53

Tovább gyűrűzik a Hollywoodot megrázó zaklatási botrány. Harvey Weinstein szexuális zaklatási ügyében már a rendőrség is nyomoz, az amerikai filmakadémia pedig válságtanácskozást hívott össze.

Rendkívüli ülést tart az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szombaton. Ez a testület  dönt az Oscar-díjakról. A rendkívüli ülésen Harvey Weinstein producer viselt dolgairól lesz szó. A producert kizárhatják soraikból. A brit filmakadémia ezt már megtette. A szervezet összeférhetetlennek tartja a férfi magatartását a BAFTA értékeivel.

A 65 esztendős Harvey Weinstein az elmúlt három évtizedben Hollywood egyik legbefolyásosabb embere volt, több Oscar-díjas film elkészítésén dolgozott. Múlt hét csütörtökön derült ki, hogy a producer évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és több színésznőt.

„Azt mondta: nézd itt vannak a szerződések a következő három filmemhez. Most azonnal aláírom őket, de azt akarom, hogy benne legyél egy édeshármasban velem és az asszisztensemmel. És tudják, neki elég vacak humora volt, én meg azt hittem, viccel. Nevettem. Erre ideges lett, és rám kiabált, hogy »így működik ez az üzlet. Sosem fogsz bejutni a filmiparba. Ezért lett X, Y az, aki«. Ekkor én sarkon fordultam. és kimentem” – mondta el Dawn Dunning színésznő.

13 nő jelezte a zaklatást. Egyikük Cannes-ban egy parti után a férfi szállodai szobájába ment.

„Amikor nem akartam őt megmasszírozni, akkor azt mondta, hogy majd ő engem. Ez akkor nem tűnt annyira veszélyesnek azért megengedtem neki, hogy a vállaimra tegye a kezeit, arra gondoltam, ha engedem, akkor majd békén hagy. De nem így történt, mert abban a pillanatban, ahogy megérintetett, felugrottam, és beszaladtam a fürdőszobába, és bezártam az ajtót. Ő futott utánam, verte az ajtót, és könyörgött, hogy jöjjek ki” – idézte fel Zoe Brock színésznő, modell.

A New York Times cikke szerint három nővel szemben nemi erőszakot is elkövetett a producer.

Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, valamint Barack Obama volt amerikai elnök és felesége is elítélte Weinstenit.

„Dühös voltam, sokkolt, és meghökkentem. Ez valami olyasmi, amit nem lehet tolerálni. És tudja, mint sok más ember esetében, egy teljesen másik oldala is megmutatkozott a személynek, akit én a múltban megismertem” – reagált Clinton.

Weinstein Hillary Clinton és Barack Obama kampányát is finanszírozta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!