2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Felfüggesztették Babis mentelmi jogát

Hír TV

2018. január 19., péntek 15:48, frissítve: péntek 16:50

Csehországban van következménye az Európai Csalás Elleni Hivatal elmarasztaló vizsgálatának. A testület uniós támogatásokkal történő visszaélést állapított meg, és a hatóságok meg is indították ellene az eljárást. Andrej Babis szerdán benyújtotta lemondását, miután elbukta a kormánya ellen kezdeményezett bizalmi szavazást a parlamentben.

A parlament alsóházában a kormányfő párttársain kívül minden képviselő Andrej Babis ellen voksolt. Maga a miniszterelnök is a mentelmi joga felfüggesztésére szavazott: nem akar parlamenti mandátuma mögé bújni, tisztázni akarja magát a szerinte politikai megrendelésre gyártott vád alól.

A kérdés az, hogy a rendőrség miért éppen a tavalyi választások előtt közvetlenül kérte a mentelmi jogom felfüggesztését. Miért így tették, ha nem volt politikai indíték mögötte? Ez egy maffia, amelyet korrupt politikusokkal együttműködve milliárdokat lop az államtól – nyilatkozta Babis.

Babis szerint azért akarják megbuktatni, mert megválasztása esetén kemény fellépést ígért a korrupció ellen. Ugyanakkor ellenzéki politikusok és maga a legfőbb ügyész is figyelmeztette a kormányfőt, hogy ezen kijelentésével rombolja a cseh jogállamiságba vetett bizalmat.

Ráadásul Babis ellen éppen korrupció miatt nyomoz a rendőrség: a gyanú szerint cége visszaélt az európai uniós támogatásokkal. A Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építő cég eredetileg Babis holdingjához tartozott, de amikor 2007-ben elnyert egy pályázatot, ismeretlen tulajdonba került, majd az építkezés elkezdésekor már ismét az övé volt. Ezzel 580 millió forint értékű jogtalan uniós támogatás került hozzá, amit az Európai Csalás Elleni Hivatal is megállapított.

Az eljárást tavaly ősszel úgy úszta meg Babis, hogy a választásokon pártja kapta a legtöbb szavazatot, és őt bízták meg kormányalakítással. De botránya miatt senki sem akart vele koalícióra lépni, kisebbségi kormánya pedig végül szerdán egy bizalmi szavazáson elbukott. Babis lemondott, és már támogatójában, Milos Zeman államfőben sem bízhat: már csak azért sem, mert a politikus a jövő heti elnökválasztáson az előrejelzések szerint elveszti államfői székét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!