2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Felerősödött a Kanári-szigetekre vezető migránsútvonal

2020. november 21., szombat 10:12

A görögországi migránstáborokéhoz hasonló kaotikus helyzet alakult ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Mivel a spanyol-marokkó határon nehéz az átjutás, az utóbbi hónapokban az embercsempészek a hosszabb, de egyszerűbb úton juttatják el az illegális bevándorlókat az Európai Unióba. A Kanári-szigetek lényegében megtelt.

Már most kezelhetetlenül sokan vannak, és napról napra tovább nő a számuk. A spanyol hatóságok képtelenek kezelni a migránsáradatot.

Az is csak átmenetileg hoz valamelyest megoldást, ha az év végére elkészül még egy migránstábor, ahol újabb 7000 embert tudnak majd elhelyezni.

A Gran Canaria szigetén található Arguineguin-ben regisztrálják az újonnan érkezőket. A városban már működik egy katonai sátrakból álló tábor, 2000 ember számára. De bármennyi férőhelyzet alakítanak ki, pillanatok alatt betelik.

November elején néhány nap alatt 2 ezer, a hónap közepén egyetlen hétvégén majdnem 1300-an érkeztek Afrikából. Az Atlanti-óceán partján nagyjából 100 kilométerre lévő Marokkóból, a távolabbi Mauritániából, és a még messzebbi Szenegálból kelnek útra a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók.

A migránsok többségét vissza lehetne fordítani, vagy ki lehetne utasítani - ha szabad így fogalmazni. Nem olyanok, akik jelentkezhetnének a befogadási rendszerünkbe. Olyanok előtt áll nyitva a rendszerünk, akik sérülékenyek és már nemzetközi menedékjogárt folyamodtak. Az ide érkezettek többsége nem tartozik ebbe a kategóriába, talán csak 10 százalékuk

- mondta Jose Luis Escriva.

A Kanári-szigeteken eddig 2006 volt a csúcsév, amikor 30 ezer migráns érkezett illegálisan. A szigorításoknak köszönhetően sokáig néhány százra csökkent a számuk. Ezzel szemben az idén eddig már 17 ezer embert regisztráltak.

Az Atlanti-óceánon vezető csempészútvonal azért vált újra népszerűvé, mert a járvány miatti szigorúbb ellenőrzés következtében nehezebbé vált a Földközi-tengeren át eljutni Afrikából Európába.

HírTV