2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Felerősödött a Kanári-szigetekre vezető migránsútvonal

A görögországi migránstáborokéhoz hasonló kaotikus helyzet alakult ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Mivel a spanyol-marokkó határon nehéz az átjutás, az utóbbi hónapokban az embercsempészek a hosszabb, de egyszerűbb úton juttatják el az illegális bevándorlókat az Európai Unióba. A Kanári-szigetek lényegében megtelt.

  • Felerősödött a Kanári-szigetekre vezető migránsútvonal

Már most kezelhetetlenül sokan vannak, és napról napra tovább nő a számuk. A spanyol hatóságok képtelenek kezelni a migránsáradatot.

Az is csak átmenetileg hoz valamelyest megoldást, ha az év végére elkészül még egy migránstábor, ahol újabb 7000 embert tudnak majd elhelyezni.

A Gran Canaria szigetén található Arguineguin-ben regisztrálják az újonnan érkezőket. A városban már működik egy katonai sátrakból álló tábor, 2000 ember számára. De bármennyi férőhelyzet alakítanak ki, pillanatok alatt betelik.

November elején néhány nap alatt 2 ezer, a hónap közepén egyetlen hétvégén majdnem 1300-an érkeztek Afrikából. Az Atlanti-óceán partján nagyjából 100 kilométerre lévő Marokkóból, a távolabbi Mauritániából, és a még messzebbi Szenegálból kelnek útra a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók.

A migránsok többségét vissza lehetne fordítani, vagy ki lehetne utasítani - ha szabad így fogalmazni. Nem olyanok, akik jelentkezhetnének a befogadási rendszerünkbe. Olyanok előtt áll nyitva a rendszerünk, akik sérülékenyek és már nemzetközi menedékjogárt folyamodtak. Az ide érkezettek többsége nem tartozik ebbe a kategóriába, talán csak 10 százalékuk

- mondta Jose Luis Escriva.

A Kanári-szigeteken eddig 2006 volt a csúcsév, amikor 30 ezer migráns érkezett illegálisan. A szigorításoknak köszönhetően sokáig néhány százra csökkent a számuk. Ezzel szemben az idén eddig már 17 ezer embert regisztráltak.

Az Atlanti-óceánon vezető csempészútvonal azért vált újra népszerűvé, mert a járvány miatti szigorúbb ellenőrzés következtében nehezebbé vált a Földközi-tengeren át eljutni Afrikából Európába.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Indul a Diósgyőrfeszt!

Indul a Diósgyőrfeszt!

Június 2-án és 3-án zajlik Miskolc új fesztiválja, a Diósgyőrfeszt, amely egy igazán rendhagyó és exkluzív helyszínen, a DVTK Stadionban kerül megrendezésre. A kétnapos eseményen a legnagyobb hazai sztárok koncertjén és egy világsztár DJ zenéjére bulizhatunk esténként, de napközben is számos érdekes program várja majd a fesztiválozókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Romániába érkezett III. Károly

Romániába érkezett III. Károly

Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!