2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Felállhat az ENSZ tárgyalóasztalától Magyarország

Hír TV

2018. február 1., csütörtök 21:37, frissítve: csütörtök 22:33

Kiléphet az ENSZ tárgyalássorozatából Magyarország, ha a világszervezet migrációpárti javaslatába nem kerülnek be a magyar szempontok. A nemzetközi szervezet állásfoglalása szerint a migráció megállíthatatlan, ráadásul hasznos. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a világszervezet alapállása hazugság.

Az egész világra kiterjedő nemzetközi migrációs egyezmény megkötését szeptemberben határozta el az ENSZ közgyűlése. António Guterres főtitkár a januári ülésen újra elővette a kérdést, és a migráció pozitív hozadékait sorolta. Guterres szerint a migráció élénkíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenséget, és kapcsolatot teremt a társadalmak között.

A világszervezet migrációs illetékese egy a témában rendezett fórumon kívánatosnak nevezte, hogy ezek a hatások minden országban érvényesüljenek. „A migráció sok kedvező hatásával szemben a jelenlegi, kirekesztő munkaügyi politika, kiegészülve jogi szabályozásokkal és egyéb gyakorlati akadályokkal, csökkenti a migránsok lehetőségeit arra, hogy teljesen beilleszkedjenek a társadalmainkba. Éppen ezért a főtitkár felszólítja az összes tagállamot, hogy nyissa ki és tegye változatossá a jogi utakat a migráció előtt úgy, hogy az az illegális migráció visszaszorításának eszköze is legyen” – jelentette ki Louise Arbour különleges képviselő.

Az ENSZ kezdeményezését a magyar kormány várhatóan elutasítja. A kabinet kommunikációja következetesen összemossa a világszervezet álláspontját az illegális migráció támogatásával. A külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki prágai látogatásán hamisnak és hazugnak nevezte az ENSZ alapállását a migráció pozitív hatásairól és megállíthatatlanságáról, a kancelláriaminiszter pedig megerősítette, hogy Magyarország kiléphet a tárgyalási folyamatból.

„Várhatóan a jövő héten az új deklaráció tervezete nyilvánosságra fog kerülni, illetve új szakaszba lép. Abban bíztunk, hogy a számunkra elfogadhatatlan célkitűzések érdemben fognak változni. Amennyiben ezek a jövő héten megismert szöveg alapján nem változnak, és a megváltoztatásukra nincs mód, abban az esetben a kormány arra hatalmazta föl Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy készítse elő Magyarország kilépését ebből a tárgyalássorozatból” – számolt be Lázár János.

Az ENSZ tervezetéről folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államok tavaly decemberben hagyta el. A világszervezet 2018-ban kívánja elfogadni a paktumot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!