2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Fehéroroszország szerint terrorcselekményt akartak elkövetni az elfogott zsoldosok

A Fehéroroszországban őrizetbe vett 33 orosz "zsoldoskatona" "terrorcselekményeket" akart elkövetni Minszk gyanúja szerint az ország területén az elnökválasztás időpontjához közeledve - közölte a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára csütörtökön Minszkben, újságíróknak nyilatkozva.

  • Fehéroroszország szerint terrorcselekményt akartak elkövetni az elfogott zsoldosok

A fehérorosz hatóságok csütörtökön "terrorcselekmények előkészítése" vádjával meg is indították az orosz zsoldosok ellen a büntetőeljárást.

A BelTA fehérorosz hírügynökség szerdai jelentése szerint a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég embereit vették őrizetbe aznap hajnalban Minszk közelében. Aljakszandr Lukasenka elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, és közölte, hogy magyarázatot akar kapni az orosz féltől a történtekre.

A fehérorosz rendvédelmi szervek szerdán közölték, hogy több mint 200 fegyveres lépett Fehéroroszország területére azzal a céllal, hogy destabilizálja az országot a választási kampány idején.

A fehérorosz hatóságok azt feltételezik, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt férje kapcsolatban áll a Minszk közelében őrizetbe vett oroszokkal - közölte a BelTA állami fehérorosz hírügynökség csütörtökön.

Az elnökjelölt férje, Szjarhej Cihanouszki ellen, akit lázadások szításának gyanújával tartanak őrizetben, megindult a bűnvádi eljárás.

Az elnökjelölt a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban tagadta a vádat, közölte hogy sem neki, sem bebörtönzött férjének nincs köze az állítólagos összeesküvéshez.

Az ellenzék attól tart, hogy Aljankszandr Lukansenka elnök, aki hatodik mandátumáért indul az elnökválasztáson, arra használja fel az állítólagos összeesküvést, hogy lecsapjon ellenfeleire.

Moszkvának tudomása van arról, hogy Fehéroroszországban őrizetbe vettek 33 orosz állampolgárt, akit a Wagner katonai magáncég alkalmazottjának tartanak. Moszkva "kimerítő tájékoztatást" vár Minszktől - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Tudjuk, hogy 33 (orosz) állampolgárt őrizetbe vettek Fehéroroszországban és még kétszázat köröznek. Nincs információnk arról, hogy törvénybe ütköző dolgot követtek volna el, ami ennek oka lehetett" - mondta az incidensre adott első hivatalos orosz reagálásban.

Csütörtök reggel a fehérorosz külügyminisztériumba kérették Dmitrij Mezencevet, a Minszkbe akkreditált orosz nagykövetet. Mezencev a nagykövetség honlapján azt írta, hogy az elfogott oroszok "egy őrző-védő magánvállalat alkalmazottjai lehetnek", akik átutazóban voltak Fehéroroszországban, kényszerből szálltak meg a fővároshoz közeli Beloruszocska szanatóriumban, mert lekésték a szombaton induló repülőjüket, amely egy - meg nem nevezett - harmadik országba tartott. Ott a misszióvezető szerint energetikai infrastruktúra őrzését biztosították volna.

Az orosz és ukrán médiaforrások szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, a "Kreml szakácsaként" emlegetett oligarcha, Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner Group orosz magánhadsereg zsoldosai először a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tűntek fel a Moszkva-barát szakadár fegyveresek oldalán, majd megjelentek Szíriában és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

A nagykövet alaptalannak nevezte a vádat, miszerint az orosz állampolgárok megkíséreltek beavatkozni a fehérorosz belügyekbe. Álláspontja szerint az a tény, hogy terepruhát viseltek és nem italoztak a szanatóriumban, önmagában nem ok a megkülönböztetett médiafigyelemre és a rendvédelmi szervek fellépésére.

A nagykövet bekéretésével egy időben a központi választási bizottságba kérették az elnökjelölteket, ahol Andrzej Raukau, a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára tájékoztatta őket a kampánygyűlésekre vonatkozó szigorított intézkedésekről.

A találkozó után Szvjatlana Cihanouszkaja újságíróknak elmondta, hogy a megerősített rendőri jelenlét ellenére sem fogja lemondani a gyűléseit. Az egyik ilyen rendezvényt csütörtök este Minszkben tervezik megtartani.

Kijev kezdeményezi Minszknél a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz zsoldoskatonák közül azoknak kiadatását, akik harcoltak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban a szakadárok oldalán - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztálya.

Az őrizetbe vettek többségének a neve szerepel az ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű szervezet adatbázisában, mint olyanok, akik részt vettek a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok oldalán az ukrán erők ellen vívott Donyec-medencei harcokban.

A történtek után Fehéroroszország és Ukrajna megállapodott abban, hogy szigorítják közös határuk ellenőrzését.

Arszeni Szivicki, a Stratégiai és Külpolitikai Kutatások Központja nevű agytröszt igazgatója szerint Moszkva "lojálisabb" hatalmat akar Minszkben, miután Lukasenka elutasította az orosz-fehérorosz integráció elmélyítésére vonatkozó tervet, azzal vádolva Moszkvát, hogy Oroszország részévé kívánja tenni országát. Lukasenka és Putyin az elmúlt hónapokban többször is találkozott, de nem sikerült tisztázniuk a vitás kérdéseket.

Aljakszandr Aljosin független minszki katonai szakértő viszont úgy vélte, hogy a letartóztatások Lukasenka támogatásgyűjtő erőfeszítéseinek sorába illeszkednek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!